ApărareIntelligenceȘtiri

Iranul se răzbună: Două baze militare utilizate de americani în Irak au fost atacate cu zeci de rachete balistice

Sursa: cnn.com

Aceste atacuri, revendicate prompt de Teheran, au loc într-un climat extraordinar de tensionat între Iran și Statele Unite, în urma asasinării generalului Qassem Soleimani, unul din liderii marcanți ai regimului iranian.

În noaptea de 7 spre 8 ianuarie, la cinci zile după eliminarea generalului Soleimani, Iranul a ripostat contra Statelor Unite, lansând zeci de rachete balistice împotriva a două baze din Irak, unde sunt staționați militari americani, transmite publicația Le Monde.

„În jurul orei 17:30 [ora Washingtonului] pe 7 ianuarie, Iranul a lansat peste zece rachete balistice împotriva forțelor militare ale SUA și ale coaliției [anti-ISIS] din Irak”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA.

„Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran și au vizat cel puțin două baze irakiene, care găzduiesc militari americani și membri ai coaliției, în Ayn al-Asad și Erbil”, a spus oficialul.

Momentan nu au fost comunicate informații despre eventuale daune sau posibile victime.

Atacurile, lansate în trei valuri, au fost efectuate utilizând „zeci de rachete”, a comunicat Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, o structură militară care are rolul de a proteja sistemul politic al Republicii Islamice Iran.

Regimul de la Teheran a amenințat cu „represalii și mai devastatoare”, ce vor viza „Israel” și „aliații Statelor Unite”, în cazul în care forțele americane vor riposta.

Aceste atacuri cu rachete reprezintă un punct de cotitură, existând riscul escaladării tensiunilor regionale, declanșării unui conflict generalizat pe teritoriul irakian, ori chiar a unui război deschis între Washington și Teheran, dar ar putea duce și la detensionarea crizei, dacă cele două părți vor considera că sunt chit după riposta iraniană.

De altfel, după atacuri, Donald Trump a postat pe Twitter un mesaj neobișnuit de calm, afirmând că „evaluarea daunelor şi a victimelor este în curs de desfășurare. Până acum, totul este bine!”.

De asemenea, ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Teheranul a încheiat de efectuat „măsuri proporţionale de autoapărare” în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU.

„Nu căutăm escaladarea sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a subliniat oficialul iranian.