ApărareIntelligenceȘtiri

Iranul se gândește să o asasineze pe ambasadoarea SUA în Africa de Sud pentru a-l răzbuna pe Soleimani/Teheranul neagă

US Embassy in South Africa

Publicația Politico a relatat, citând surse din cadrul serviciilor americane de informații, că Iranul studiază posibilitatea asasinării ambasadoarei SUA în Africa de Sud, Lana Marks, pentru a răzbuna uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani la începutul acestui an. Ministerul de Externe de la Teheran a negat cu vehemență informațiile în acest sens, relatează agenția Bloomberg.

Potrivit surselor menționate, Lana Marks ar fi de mai multe luni în vizorul Iranului, însă, în ultimele săptămâni, planurile în acest sens au evoluat și există indicii că oficiali de la ambasada iraniana de la Pretoria ar fi implicați în planuri.

Lana Marks, o apropiată a președintelui american Donald Trump, este un designer de genți de origine sud-africană care a fondat marca de modă omonimă, Lana Marks și deține funcția de ambasadoare din ianuarie 2020.

Serviciile de informații americane nu cunosc motivul pentru care Lana Marks ar fi devenit ținta Iranului, însă se crede că ar avea legătură cu faptul că este o apropiată a actualului lider de la Casa Albă.

Lana Marks ar putea fi, de asemenea, o țintă mai ușoară decât diplomații americani trimiși în alte părți ale lumii, cum ar fi în Europa de Vest, unde Statele Unite au o relație de colaborare mai strânsă cu serviciile locale de informații, relatează postul israelian i24 News.

Un reprezentant al Ministerului de Externe de la Teheran a declarat că informațiile sunt nefondate.

“Astfel de afirmații nefondate fac parte din campania de dezinformare a Administrației Trump împotriva Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Africa de Sud a declarat că afirmația oficialii sud-africani nu au cunoștință despre acest subiect.

Generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds, o unitate de elită a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, a fost ucis pe 3 ianuarie 2019 într-un atac aerian american la aeroportul din Bagdad.