ApărareȘtiri

Iranul prezintă o nouă rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, însă programul spațial al Teheranului înregistrează un nou eșec

Racheta

În decurs de câteva ore, Iranul a prezentat duminică o nouă rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, și a lansat un satelit de comunicații, care însă nu a atins orbita plănuită din cauza unei defecțiuni tehnice, informează United Press International și Al Jazeera.

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran a dezvăluit o nouă rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune – Ra’ad 500, care poate fi utilizată și la lansarea de sateliți.

Teheranul susține că este propulsată de un nou tip de motor din materiale compozite, care rezistă la temperaturi ridicate. Oficialii iranieni au afirmat că racheta, care are o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri, este capabilă să evite sistemele antirachetă datorită profilului radar redus.

Prezentarea noii rachete vine după ce ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a pledat sâmbătă pentru consolidarea apărării țării.

La ceremonia de prezentare de la Teheran au participat mai mulți oficiali iranieni, inclusiv comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare, generalul Hossein Salami.

Tot duminică, Iranul a lansat un satelit de la portul spațial Imam Khomeini din provincia Semnan, la aproximativ 230 de kilometri sud-est de Teheran. Televiziunea de stat din Iran a transmis că racheta Simorgh nu a reușit să plaseze pe orbită satelitul de telecomunicații Zafar 1 din cauza vitezei insuficiente. Satelitul s-a prăbușit în Oceanul Indian după lansarea nereușită.

Mohammad Javad Azari Jahroomi, ministrul iranian al Tehnologiei și Telecomunicațiilor, a declarat că un alt satelit va fi lansat în cinci luni.

Autoritățile din Iran susțin că programul satelitar, ca și programul nuclear, are scopul de a impulsiona cercetarea științifică și alte activități din sectorul civil, dar SUA și alte țări occidentale continuă să aibe suspiciuni, deoarece tehnologia respectivă poate fi folosită pentru dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune.

Iranul a încercat fără succes să lanseze sateliți pe orbită în ianuarie și februarie 2019. În august, o rachetă a explodat în timpul unei lansări de probă, un incident asupra căruia autoritățile din Iran au păstrat tăcerea până în momentul difuzării de imagini din satelit.

Într-un incident separat, în februarie, trei cercetători au murit într-un incendiu la centrul spațial.