Apărare

Iordania, dispusă să investească 60 de milioane de dolari într-un centru de instruire pentru piloții săi de F-16

Sursa: Jordan Times

Departamentul de Stat a aprobat o potențială tranzacție, în valoare de 60 de milioane de dolari, privind crearea unui centru de instruire în lupta aeriană pentru F-16 în Iordania, a anunțat Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA) de la Washington, potrivit agenției de știri United Press International.

Guvernul Iordaniei a solicitat un centru pentru instruirea piloților de F-16, care va cuprinde programe de instructaj pentru misiune și pentru tactici de luptă, stații pentru instructori/operatori, simulatoare de mediu tactic, puncte de observare a misiunii și alte echipamente, precum și suport logistic, se arată în anunțul publicat joi de DSCA.

“Această vânzare propusă va îmbunătăți capacitatea Iordaniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, asigurând faptul că piloții Iordaniei sunt instruiți în mod eficient, ceea ce va contribui la parteneriatul durabil dintre SUA și Iordania și va asigura stabilitatea țării, un element critic pentru obiectivele regionale ale SUA”, se mai afirmă în comunicat, precizându-se că acest centru va „îmbunătăți” pregătirea piloților iordanieni.

Contractantul principal al tranzacției ar urma să fie Lockheed Martin Corporation Rotary & Mission Systems din Orlando, Florida.

Potrivit celei mai recente ediții a anuarului World Air Forces, realizat de prestigioasa publicație Flight International,  Iordania dispune în acest moment de un număr de 44 de avioane monoloc F-16A și 15 aparate biloc F-16B, primele intrând în dotarea Forțele Aeriene Regale Iordaniene în 1997, după ce anterior au zburat pentru aviația americană.