ApărareȘtiri

Iordania ar putea achiziționa avioane de luptă F-16 Block 70. Valoarea estimată a tranzacției: 4,21 miliarde de dolari

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon (U.S. Air Force/Tech. Sgt. John Raven)

Departamentul de Stat de la Washigton a aprobat vânzarea a 16 avioane de luptă F-16 C/D Block 70 Viper și echipamente aferente către guvernul Iordaniei, la un cost estimat de 4,21 miliarde de dolari, informează portalul de știri Defense News.

Jordan vrea să achiziționeze până la 12 avioane multirol monoloc F-16C și patru biloc F-16D, toate Block 70, fabricate de Lockheed Martin la uzina sa din Greenville, Carolina de Sud. Acordul ar urma să includă și livrarea a 21 de motoare F100, fie produse de General Electric, fie de Pratt & Whitney, dintre care cinci ar fi motoare de rezervă.

Totodată, ar urma să fie livrate și numeroase arme și sisteme pentru avioanele de luptă, cum ar fi șase dispozitive de țintire AN/AAQ-33 Sniper, 21 de tunuri M61A1 Vulcan, kituri pentru bombe GBU-31, JDAM GBU-54 cu laser, muniție etc.

Iordania dorește, de asemenea, să cumpere 31 de terminale Link 16 Low-Volume, atât pentru aeronave, cât și pentru stațiile de la sol, radare, calculatoare de misiune, sisteme de navigație GPS cu module anti-spoofing și multe alte echipamente.

F-16 în configurația Viper dipsune de sisteme avansate de război electronic, poate utiliza o gamă mai largă de rachete și poate transporta o încărcătură utilă mai mare. Însă cea mai importantă noutate este reprezentată de radarul Active Electronically Scanned Array (AESA), model APG-83, care oferă o rază de detecție sporită, de aproape 370km, și permite urmărirea un numar superior de ținte față de radarele folosite de versiunile precedente de Fighting Falcon.

În cazul în  care tranzacția se va concretiza, Iordania va plăti de aproape trei ori mai mult decât Slovacia pentru achiziția celei mai moderne variante de F-16. Guvernul de la Bratislava a semnat un contract pentru 14 avioane de luptă F-16 C/D Block 70 în valoare de 1,6 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2018.  Iar Bulgaria a comandat opt aeronave de luptă F-16 Block 70 la un preț total de 1,2 miliarde de dolari.