ApărareȘtiri

Iohannis: Grupul de luptă NATO din România trebuie operaționalizat cât mai rapid

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și președintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Operaționalizarea grupului de luptă NATO din România trebuie să se facă cât mai rapid, ca măsură de consolidare a apărării și descurajării pe Flancul Estic al Alianței, a declarat vineri președintele Klaus Iohannis, după discuțiile cu vicepreședintele SUA Kamala Harris.

”Am evaluat implicațiile pe termen lung ale agresiunii care are loc în Ucraina și ale prezenței militare ruse în Belarus asupra securității europene și euro-atlantice, inclusiv asupra posturii NATO. Am stabilit să cooperăm pentru a  continua consolidarea măsurilor de apărare și descurajare pe Flancul Estic, cu accent pe partea sa sudică, în regiunea Mării Negre. Am subliniat în acest context că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO pe teritoriul României”, a spus președintele Iohannis.

De asemenea, discuția cu Harris a fost și despre necesitatea  ”creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre, dar și a întregii regiuni”.

Iohannis a subliniat că vicepreședintele american a reconfirmat angajamentul ferm al SUA pentru Articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului NATO, iar Alianța  ”va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat , inclusiv, evident, a României”.

”Am mulțumit pentru garanțiile de securitate datorită cărora fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale”.

Dincolo de garanțiile date de apartenența la NATO, ”România înțelege că securitatea începe acasă, iar în acest sens am luat recent inițiativa creșterii cheltuielilor de Apărare la 2,5 la sută, fapt deosebit de apreciat de partea americană”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.