ApărareȘtiri

Iohannis: Armata are o dotare mult superioară și militari tot mai bine pregătiți

Foto: presidency.ro

Armata română are o dotare ”mult superioară”, cadre militare ”tot mai bine pregătite” și la infrastructură ”se lucrează peste tot”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, care participă la Summit-ul NATO de la Vilnius.

”Avem o dotare mult superioară. Avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot, în toate bazele noastre – vorbesc în toate bazele mari, care au și relevanță pentru NATO – se lucrează, se extind, se modernizează, se îmbunătățește dotarea”, a spus Iohannis, la o întâlnire cu jurnaliștii.

Iohannis a afirmat că România va continua să aloce 2,5 la sută din PIB pentru Apărare, ”ba este, chiar este posibil să creștem în următorii ani”.

”Această chestiune cu alocarea de resurse este una foarte discutată în cadrul NATO și la ultima întrevedere, care a fost informală, am discutat pe larg această chestiune. Credem, cel puțin Secretarul General, cu mine și cu încă câțiva, credem că 2% nu trebuie să fie plafonul, ci trebuie să fie baza de la care se pornește când vorbim despre alocarea de resurse bugetare pentru Apărare. Sigur, această chestiune va mai rămâne în discuție, dar noi am luat rolul nostru foarte în serios”, a detaliat Iohannis.

În ceea ce privește prezența militară a NATO în România, președintele a spus că dimensiunea grupurilor de luptă trebuie să fie la nivel de brigadă, că România ca națiune-gazdă, pun3 la dispoziție ”tot ce trebuie”, dar că nu este vorba de o prezență militară permanentă.

” Noi, ca națiune-gazdă, punem la dispoziție tot ce trebuie. Națiunea-cadru care generează aceste forțe, se îngrijește de personal, de dotare, de armamentul necesar. Însă nu va fi o prezență militară permanentă la nivel de brigadă. Va fi o prezență militară pregătită pentru orice moment și în momentul în care va fi nevoie efectiv de prezența fizică în România sau în alt spațiu unde avem grupuri similare, acest lucru se va întâmpla foarte repede (…) Este o formă care e bună, fiindcă nu vor fi cheltuieli enorme cu menținerea permanentă, dar atunci când va fi nevoie, aproape instant, toată lumea va fi prezentă acolo”, a mai declarat Iohannis.

  • Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi centrul de pregătire pentru piloții de F-16

”Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situația, ci și pregătirea militarilor, antrenamente speciale și, în acest cadru, sigur, putem să menționăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliați, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloții pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază. Cred că vă dați seama din ce motive, dar este un proiect foarte bun și pentru România și pentru națiunile din regiune, care vor avea astfel posibilitatea să-și pregătească piloții”, a spus președintele Iohannis, întrebat dacă centrul va fi la baza aeriană de la Borcea.