ApărareȘtiri

Iohannis a promulgat legea pentru achiziția celor 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia

Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene (FOTO: Forsvaret.no)

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 14 iulie, legea ce prevede achiziția celor 32 de avioane de luptă F-16 pe care țara noastră le cumpără la mâna a doua din Norvegia.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Administrației prezidențiale, printre decretele semnate de șeful statului se numără și cel privind promulgarea Legii pentru realizarea capabilității operaționale aeriene de tranziție prevăzută în Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

România își completează flota cu F-16 la mâna a doua din Norvegia

Țara noastră va plăti 454 de milioane de euro, fără TVA (incluzând atât pachetul propus de guvernul Norvegiei, cât și bunurile și serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziționate de la guvernul SUA) pentru cele 32 de avioane F-16A/B la mâna a doua din Norvegia.

Avioanele pe care România le va cumpăra au fost fabricate în perioada 1980-1984 și urmează să fie modernizate la configurația M6.5.2., la fel ca primele 17 aparate Fighting Falcon ale aviației române, luate la mâna a treia din Portugalia.

Industria națională va fi implicată în tranzacție prin asigurarea mentenanței la Aerostar Bacău.

Calendarul anunțat în decembrie 2021, când a fost elaborată legea, preconiza că prima escadrilă de 16 avioane ar fi urmat să fie livrată României până la finalul anului 2023, iar cea de-a doua escadrilă, până la finalului anului 2024.

Potrivit unor surse din cadrul autorităților militare norvegiene, în urma discuțiilor cu potențiali clienți, țara nordică intenționează să ofere spre vânzare aparate de zbor care mai au cel puțin 1.200 de ore de zbor rămase. Totodată, Norvegia se oferă să vândă și motoare și alte piese de schimb rămase în urma retragerii F-16.

Compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services AS (Kams) a fost selectată ca partener strategic pentru această tranzacție, urmând să pregătească aeronavele F-16, astfel încât acestea să fie operaționale atunci când vor fi transferate României.

Un reprezentant al Kongsberg Gruppen, a declarat în luna mai, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, că avioanele F-16 utilizate anterior de aviația norvegiană sunt probabil cele mai bine întreținute aeronave Fighting Falcon din lume și au resursă de zbor pentru cel puțin 10 ani de utilizare

Kyrre Lohne, reprezentantul companiei care asigură mentenanța F-16-urile norvegiene de zeci de ani, a mai afirmat că firma Kongsberg s-a apucat deja de pregătirea primelor aeronave pentru România.

Vasile Dîncu, ministrul român al Apărării, a declarat în mai că avioanele F-16 pe care România vrea să le cumpere din Norvegia sunt aparate foarte bune, viabile și funcționale cel puțin încă 10 ani.