IT&CȘtiri

Sute de site-uri frauduloase încearcă să-i păcălească pe potențialii investitori în criptomonede, avertizează Kaspersky

Sursa foto: Moscow Times/ Pixabay

Investitorii în criptomonede au devenit o țintă tot mai frecventă a infractorilor cibernetici în condițiile în care un număr tot mai mare de persoane sunt interesate de acest domeniu, avertizează firma de securitate cibernetică Kaspersky, într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Potrivit analiștilor de securitate, peste 1.500 de site-uri frauduloase care vizau potențialii investitori în criptomonede au fost detectate în primele opt luni ale acestui an. Mai mult, o caracteristică distinctivă a fraudelor cu criptomonede este nivelul ridicat de detalii de pe site-urile frauduloase, lucru explicabil având în vedere că, în general, persoanele interesate de acest domeniu au un nivel de cunoștințe IT peste medie.

Tot în aceeași perioada, Kaspersky a blocat peste 70.000 de încercări ale utilizatorilor de a accesa site-uri frauduloase despre domeniul criptomonedelor.

Analiștii Kaspersky au explicat că au observat o varietate de tactici folosite de infractorii cibernetici, de la crearea de site-uri false pentru schimburi de criptomonede până la vânzări false de vaccinuri anti-coronavirus în schimbul criptomonedelor.

Mai mult, infractorii cibernetici au vizat și utilizatorii interesați de miningul criptomonedelor, trimițând mesaje în care încercau să păcălească alții utilizatori să cumpere plăci video și alte echipamente pentru mining de criptomonede. Hackerii cereau ca produsele să fie plătite parțial în avans, însă după încasarea avansului, cumpărătorul nu mai primea produsele comandate.

Kaspersky recomandă utilizatorilor să-și ia măsuri de precauție suplimentare înainte de a cumpăra un produs de pe site-uri online și să analizeze într-un mod critic ofertele, în special pe cele care par extraordinar de avantajoase.