IntelligenceȘtiri

Investigaţie Dossier şi Rise: Implicarea Kremlinului în politica internă a Republicii Moldova/ Dodon, neagă

Igor Dodon (TVR Moldova)

”Dossier Center” şi Rise Moldova au publicat o investigaţie jurnalistică care arată că în cadrul Administraţiei prezidenţială a Rusiei funcționează „departamentul moldovenesc” condus de colonelul Serviciului Federal de Securitate (fost KGB), Igor Maslov, relatează TVR Moldova.

Subordonaţii săi pregătesc note informative pentru conducerea rusă, despre politicienii, personalităţile publice şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova, inclusiv despre Maia Sandu, Renato Usatîi sau Andrei Năstase.

Ancheta arată că Moscova a primit, în repetate rânduri, de la politicienii din R. Moldova textele discursurilor lor ţinute pe platforme locale şi internaţionale. La rândul lor, subordonaţii lui Chernov şi Maslov editează uneori textele discursurilor partenerilor din R. Moldova şi le scriu rezumate pentru evenimente publice.

De asemenea, administraţia preşedintelui Federaţiei Ruse are timp să administreze conflicte: să se angajeze în PR negru al concurenţilor electorali ai Partidului Socialiştilor, precum şi să scrie şi să pregătească texte despre subiecte ce ţin de R. Moldova pentru Duma de Stat şi pentru deputaţii ruşi.

Mai mult, o echipă de „consultanţi politici” a venit la Chişinău şi s-a alăturat staff-ului politic al lui Igor Dodon. În investigaţie se spune că aceşti consultanţi activează la sediul central al PSRM şi chiar al Preşedinţiei. Jurnaliştii au făcut poze în timp ce Igor Dodon iese din sediul PSRM, iar la al doilea etaj, la balcon este unul dintre strategii de la Moscova, Iuri Gudilin şi socialistul Bogdan Ţîrdea. Într-o altă poză, Gudilin este lângă primarul Chişinăului, Ion Ceban.

Jurnaliştii de investigaţie au intrat în posesia unui telefon, care ar fi aparţinut lui Igor Dodon şi care ar fi fost conectat la două emailuri: [email protected] şi [email protected].

Numele utilizatorului din telefon, de la care Igor Dodon ar fi comunicat într-un chat cu diferiţi oameni din sfera politicului, afacerilor, blocului de putere de la Chişinău, este „Kremlinovici”.

Jurnaliştii de investigaţie mai arată că Igor Dodon a trimis documente confidenţiale generalului Chernov şi apelează, de asemenea, foarte des, la Moscova. De asemenea, membrii din aşa numitul „departament moldovenesc” de la Kremlin ţin legătura cu oficiali din regiunea transnistreană ţi UTA Găgăuzia.

De asemenea, în 2015, oamenii ruşilor au ajutat-o pe Irina Vlah, başcanul UTA Găgăuzia, să îşi pregătească textele discursurilor susţinute în faţa alegătorilor. Angajaţii Kremlinului scriu şi lozinci pentru protestele de la Comrat, un exemplu fiind un protest „împotriva românizării R. Moldova” din 2016, care a avut loc concomitent cu un miting unionist ce a avut loc la Chişinău. La protestul din Găgăuzia a fost prezent şi Igor Dodon.

Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, a declarat pentru TVR MOLDOVA că investigaţia Dossier şi RISEMoldova, prin care este încriminat amestecul Rusiei în Republica Moldova prin intermediul PSRM şi a lui Igor Dodon, este un fals de campanie electorală.

„Vă spunem cu certitudine că aceste aşa-zise investigaţii sunt doar falsuri de campanie electorală, promovate în sprijinul unor contracandidaţi. Acţiunea lor este însă una evident ridicolă şi disperată, care, cu siguranţă, va fi sancţiontă de cetăţenii ce vor vota împotriva celor ce promovează astfel de campanii murdare”, a declarat Ludmila Muntean.