Apărare

Interesul parlamentarilor față de apărare și intelligence este la nivel de avarie

Sursa: Facebook

Parlamentarii au fost puțin interesați de subiectele legate de domeniul Apărării în prima sesiune din legislatura 2020-2024, ponderea acestora în întrebările și interpelările făcute în ședintele de plen fiind redusă.

Din cele 2537 de intrebări și interpelări adresate de către deputați, doar 13 au vizat domeniul militar, din cele 96 care au făcut trimitere la activitatea minsterelor, doar două au fost despre activitatea MApN, arată datele aferente controlului parlamentar, consultate de Umbrela Strategică.

Ca alternativă de informare, deputații s-au putut interesa direct despre Apărare de la colegii din Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, care a avut 21 de ședințe pe parcursul sesiunii, în urma cărora a emis 59 de documente, din care 26 de avize și 33 de rapoarte.

Interesul direct și individual pentru intelligence a fost aproape nesemnificativ. Un singur deputat a avut o interpelare legată de SRI și nu a existat niciuna despre SIE. Comisia comună de control a SRI s-a întâlnit de 15 ori, în urma acestor acivități, care se desfășoară cu ușile închise, rezultând public două avize. Nu au existat alte menționări despre conținutul ședintelor comisiei SRI. Comisia de control a SIE a avut 12 ședințe, tot cu ușile închise, din care au fost menționate public tot două avize.

Ministrul Apărării, care este senator PNL a fost inițiator sau co-inițiator în 6 proiecte legislative, a avut 31 de luări de cuvânt în plen, dar nu are înregistrate declarații politice.

Activitatea celor două Camere se va relua în septembrie.