Știri

Inteligența artificială va avea un impact mai „profund” decât focul sau electricitatea, susține șeful Google

Sursa: learnbonds.com

Inteligența artificială (IA) va avea un impact mai profund asupra umanității decât focul sau electricitatea, a declarat Sundar Pichai, directorul general al Google și Alphabet, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„IA-ul este unul dintre cele mai profunde lucruri la care umanitatea lucrează. Este mai profund decât focul sau energia electrică sau orice alt lucru majore la care am lucrat”, a afirmat Sundar Pichai, avertizând că aceasta nouă tehnologie ar putea avea efecte pozitive imense, dar și consecințe foarte negative, transmite agenția de presă Bloomberg.

Tehnologia, de exemplu recunoașterea facială, poate fi folosită în scopuri pozitive, cum ar fi găsirea persoanelor dispărute, dar poate avea și „consecințe negative”, cum ar fi supravegherea în masă, a subliniat șeful Google.

Inițiativele actuale de reglementare a tehnologiei IA din Statele Unite și Europa reprezintă un „început bun”, iar țările vor trebui să lucreze împreună la acorduri internaționale, similare Acordului climatic de la Paris, pentru a asigura dezvoltarea acestei tehnologii într-un mod responsabil, mai spus Pichai.

Alphabet, compania care deține Google, s-a confruntat cu probleme în legătură cu rolul său în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei IA, inclusiv o revoltă a angajaților față de activitatea firmei în domeniul inteligenței artificiale pentru Administrația SUA. În 2018, un grup de ingineri software au amânat cu succes dezvoltarea unei caracteristici de securitate care ar fi ajutat compania să obțină contracte militare, informează Hindustan Times.

Google a emis un set de principii IA, ce interzic cercetarea și dezvoltarea de armament, dar nu exclud vânzarea tehnologiei către forțele armate. De asemenea, compania s-a angajat să nu reînnoiască contractul pentru Project Maven, care implică utilizarea inteligenței artificiale pentru a analiza înregistrările realizate de drone.