ApărareȘtiri

Întârzieri în programul de dezvoltare a primului model de tanc al Turciei, în urma refuzului Germaniei de a livra motoare

Programul de dezvoltare a primului model propriu de tanc de nouă generație al Turciei – Altay, suferă întârzieri, a anunțat președintele Directoratului pentru Industria de Apărare al Turciei, İsmail Demir, citat de Hurriyet.

Cauza întârzierilor față de calendarul anunțat inițial este eșecul încercărilor de a obține un sistem de propulsie/motor de la o companie străină, a spus Demir. Pentru moment, Turcia caută un furnizor alternativ pentru componentele respective, dar, în ultimă instanță, ar dori să recurgă la o variantă autohtonă.

Directoratul comandase producătorului local de vehicule blindate BMC o serie inițială de 250 de tancuri Altay. În plus, autoritățile turce au oferit firmei BMC posibilitatea de a folosi fabrica de producție și mentenanță de tancuri de la Arifiye.

Tancul Altay urma să fie echipat cu motoare și sisteme de transmisie de fabricație germană. BMC avea în plan să folosească respectivele motoare pe primele prototipuri Altay. În prezent, din motive de natură politică, Germania evită să accepte schimburi în domeniul tehnologiei militare cu Turcia.

Patru motoare fuseseră furnizate anterior, prea puține pentru a permite realizarea unei linii de producție fezabilă, a declarat Demir.

Altay este primul program de dezvoltare al unui model de tanc inițiat de Turcia; sistemele de control, tunul de 120 mm și blindajul ar fi fabricate integral de industria de apărare din Turcia.

Prototipul tancului a fost prezentat publicului la o expoziție de armament la Istanbul, în 2011.