Știri

Instituțiile din SNAOPSN vor renunța la reglementările interne privind acordarea sporurilor de muncă

Foto: MApN Oficial

Dispozițiile și ordinele interne ale instituțiilor care aparțin sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională referitoare la sporurile pentru condiții de muncă vor fi înlocuite cu o hotărâre de guvern unitară care va reglementa situația acordării lor pentru militari, polițiști și personalul din serviciile de informații.

”Deoarce sporul pentru condițiile de muncă specificat este un spor strict legat de locul de desfășurare a activității”, este de părere MApN, care este inițiatorul proiectului de hotărâre, care s-ar aplica pentru toate instituțiile din sistem și pentru tot personalul încadrat.

Prin hotărârea de guvern, va funcționa un regulament-cadru prin care se vor aproba locurile de muncă, condițiile de muncă și operațiunile, precum și procentele de acordare a sporului pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, a sporului pentru condiții grele de muncă, a sporului pentru activități care solicită o încodare psihică foarte ridicată pentru personalul din sistem.

Încercările de a stabili un regulament-cadru datează din 2020, dar nu au fost prioritare. Ultima oară acest regulament ar fi trebuit să se discute în guvern în iulie 2023.

MApN susține că la elaborarea regulamentului au fost consultate federațiile sindicale reprezentative din sistem.

Plata sporurilor pentru condiții de muncă se va face în limita fondurilor bugetare aprobate, odată cu plata soldelor și salariilor.

Activitățile și operațiunile pentru care se acordă sporuri de muncă sunt cuprinse în anexe clasificate ale HG, care se comunică numai instituțiilor interesate.

În prezent, sporurile susmenționate ajung la 15 la sută  din solda de funcție/ salariul de funcție / salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.