ApărareȘtiri

Informații contradictorii despre crucișătorul Moskva: Ucraina susține că nava s-a răsturnat, Rusia afirmă că vasul doar a fost avariat

Crucișătorul rusesc Moskova (RIA Novosti/Vitaliy Ankov)

Ucraina susține că nava-amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, s-a răsturnat și a început să se scufunde după ce ar fi fost lovit de două rachete antinavă ucraineană Neptune. Pe de altă parte, Rusia susține că nava Moskva a fost grav avariată în urma unui incendiu izbucnit la bord, iar în acest moment s-a decis remorcarea până în port.

Serviciul de presă al Comandamentului Operațional Sud al Forțelor Ucrainene a raportat pe Facebook că: „În zona operațională a Mării Negre, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost lovită de două rachete antinavă Neptune și a fost grav avariată. La bord a izbucnit la bord . Alte nave au încercat să ofere asistență, dar o furtună și explozia muniției a răsturnat nava, care a început să se scufunde”.

Neptune, dezvoltată de Ucraina pe baza rachetei antinavă Kh-35 de origine sovietică, are o rază de acțiune de 280 km, având un focos de 150 kg.

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis că întreg echipajul navei a fost evacuat în urma incendiului izbucnit la bordul crucișătorul, care a provocat și explozia muniției.

Potrivit celor mai recente date furnizate de oficiali ruși, nava rămâne pe linia de plutire, iar Forțele Navale au luat măsuri pentru remorcarea vasului de război până în port.

Momentan nu există informații despre eventuale victime, iar cauzele incidentului sunt în curs de investigare, relatează agenția TASS.

Incendiul a provocat „daune grave”, dar nava a rămas pe linia de plutire, au precizat autoritățile, care au precizat că sistemele principale de armament ale crucișătorului nu au fost afectat.

Cel mai recent incident major la o navă de război operațională a Marinei Ruse s-a produs pe data 12 decembrie 2019, când singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuzniețov, a luat foc în timpul lucrărilor de reparații la Murmansk. Incendiul a fost stins a doua zi. Apoi două persoane au murit, 14 au fost rănite.