ApărareȘtiri

INFOGRAFIC: Marea Britanie, principalul exportator european în domeniul apărării din ultimul deceniu, depășind Rusia

Top 10 exportatori în perioada 2010-19 (mld. USD)

Guvernul de la Londra a publicat recent o serie de date statistice privind exporturile britanice în domeniul apărării și securității pentru 2019, care indică faptul că Marea Britanie a fost principalul exportator european pe acest segment în perioada 2010-2019, surclasând Rusia.

Cota de piață a principalilor exportatori din domeniul apărării între 2010-2019

Guvernul susține că exporturile militare generează mii de locuri de muncă, dar criticii afirmă că cifrele ar trebui să fie “o mare sursă de rușine”, relatează BBC News.

Organizația neguvernamentală Campaign Against Arms Trade a declarat că Marea Britanie „înarmează și sprijină represiunea în întreaga lume”, menționând în acest sens vânzările către țări ca Arabia Saudită.

La nivelul ultimilor zece ani, analiza contractelor/comenzilor semnate arată că Marea Britanie avut exporturi cumulate în domeniul apărării de aproximativ 120 de miliarde de dolari, de aproape trei ori mai puțin decât SUA (aproape 350 de miliarde de dolari). Rusia s-a clasat pe locul trei în această perioadă, cu exporturi de 100 de miliarde de dolari.

De asemenea, cu o cotă de piață de 16%, Marea Britanie s-a clasat pe locul doi în lume în 2019, după SUA, care au avut cotă de piață estimată la 47%. Regatul Unit a depășit Rusia (cotă de piață 11%) și Franța (10%).

În 2019, Marea Britanie a obținut comenzi pentru echipamente militare în valoare de 11 miliarde de lire sterline, în scădere față de anul precedent, când valoarea acestora s-a ridicat la 14 miliarde de lire sterline, se mai arată în raportul guvernamental UK Defence & Security Exports.

Principalele piețe de export pentru industria britanică a apărării în 2018 și 2019

Cele mai importante piețe de export pentru industria apărării din Marea Britanie au fost în Orientul Mijlociu, Europa și America de Nord.

În 2019, o cincime din totalul exporturilor britanice în domeniul apărării s-au îndreptat spre Europa (exporturile de aeronave Typhoon, produse în colaborare cu alte țări europene explică această creștere a exporturilor către Europa în 2019).

Nu există țări din America Latină sau Africa pe lista celor mai importanți zece exportatori de apărare din lume, iar Orientul Mijlociu este reprezentat de o singură națiune – Israel, care ocupă locul al optulea.

Anul trecut a fost al doilea cel mai bun an pentru exporturile britanice în domeniul apărării din ultimele patru decenii, fiind depășit în această perioadă doar de 2018.

În ceea ce privește cei mai mari importatori mondiali de echipamente militare în perioada 2010-2019, topul este condus de Arabia Saudită, iar la mare depărtare, India și Qatar. Marea Britanie a fost al zecelea cel mai mare importator în domeniul apărării în această perioadă.

Top 10 importatori în perioada 2010-19 (mld. USD)

Trebuie remarcat faptul că metodologia exporturilor de apărare s-a schimbat în acest an, autoritățile britanice incluzând din 2019 și exporturile de echipamente produse în parteneriat cu alte țări (de exemplu, exporturile de aeronave Typhoon). Totodată, raportul Guvernului de la Londra nu include date despre exporturile Chinei.

Informațiile privind exporturile în domeniul apărării și securității realizate de Marea Britanie sunt furnizate autorităților britanice de firma Frost & Sullivan (F&S) în cadrul unui contract pe 3 ani.