ApărareȘtiri

Indonezia ar putea renunța la achiziția de avioane rusești Su-35 în favoarea aeronavelor americane F-35

Sursa: Luftforsvaret - Norway Air Force

Sakti Wahyu Trenggono, ministrul adjunct al Apărării din Indonezia, a declarat că Jakarta este interesată să cumpere aeronave multirol F-35 Lightning II, fabricate de firma americană Lockheed Martin, precizând însă că țara asiatică nu a renunțat încă la planul achiziționării de aparate rusești Suhoi Su-35 (Flanker-E, potrivit terminologiei NATO), deși această tranzacție se confruntă cu obstacole, relatează site-ul de știri din domeniul apărării Jane’s.

Oficialul a declarat miercuri, la postul CNN Indonesia, că având în vedere aceste obstacole, Jakarta are în vedere și o ofertă de achiziție de avioane de generația a cincea F-35, parte a unui acord bilateral cu Statele Unite.

“Încă nu putem cumpăra [Su-35] pentru că există obstacole”, a spus Trenggono, fără să ofere alte detalii.

Avion Suhoi Su-35 (Metadefense.fr)

Presa internațională a relatat recent că Indonezia ar fi renunțat recent la două tranzacții de achiziție armament din China și Rusia, la presiunea Administrației Donald Trump, lucru care însă nu a fost confirmat oficial de autoritățile de la Jakarta.

În august 2017, Indonezia a anunțat că a ajuns la acord cu Moscova prin care Indonezia va achiziționa 11 avioane de multirol Sukhoi Su-35 pentru care ar fi urmat să plătească aproximativ 1,1 miliarde de dolari în mărfuri. Acordul de troc prevedea că Indonezia va livra Rusiei mărfuri ca: ulei de palmier, cauciuc, mobilier, ceai și cafea, precum și mirodenii.

Potrivit site-ului The National Interest, Administrația Donald Trump ar fi informat Jakarta că, în cazul în care va achizționa avioanele rusești Su-35 , Indonezia ar putea să fie vizată de sancțiuni.

În plus, Jakarta ar fi renunțat și la un acord cu China pentru un număr nespecificat de nave de patrulare, aparent din același motiv.

Washingtonul ar fi propus Indoneziei cea mai avansată variantă de F-16 – F-16 Viper, în locul avioanelor Su-35.

Decizia Indoneziei de a renunța la două tranzacții cu Moscova și Beijing, doi adversari strategici ai Statelor Unite, ar reprezenta un triumf pentru Administrația Trump, care încearcă să împiedice partenerii și aliații săi să cumpere echipamente din Rusia sau China.