ApărareȘtiri

Indemnizația de gratitudine pentru veteranii de război trece tacit de Senat. Aproape toți beneficiarii au peste 95 de ani

Foto; bzi.ro

Ordonanța de urgență care stabilește că veteranii de război primesc în acest an o indemnizație lunară de 2690 de lei, numită de ”gratitudine” trece tacit de Senat,  termenul de aprobare în plen, cinci zile de la începerea sesiunii parlamentare, fiind depășit.

Ordonanța a fost aprobată de guvern pe 9 iunie, înregistrată la Senat a doua zi, iar Executivul a cerut procedură de urgență, Legea de aprobare a ordonanței a primit raport de la Comisiile pentru Apărare și pentru Muncă pe 3 septembrie. Senatul a fost prima Cameră sesizată.

La momentul aprobării în guvern, în iunie, beneficiari erau  2.521 de persoane, dintre care 2.374 au peste 95 de ani. ”Aceste persoane trebuie ajutate și aceste indemnizații și sporuri se vor duce doar către aceste persoane, nu către urmașii lor”, spunea premierul Florin Cîțu.

Indemnizația de gratitudine se cumulează cu indemnizația curentă, stabilită prin Legea 49/1991.

Noua indemnizație este în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata. Pentru anul în curs, aceasta va fi în valoare de 2.690 lei, sumă neimpozabilă.

De indemnizație beneficiază și invalizii, și văduvele de război.