ApărareȘtiri

Încă un român împreună cu trei cetățeni străini au fost evacuați din Kabul și au ajuns la Islamabad. Au mai rămas 14

Misiune militară pentru evacuarea românilor din Kabul - Foto MApN

Încă un român, angajat al unei agenții NATO și trei cetățeni străini (bulgar, britanic, american) au fost evacuați din Kabul, vineri, cu un avion de transport al aviației militare române.

Ei au ajuns în siguranță la Islamabad (Pakistan), acolo unde staționează și aeronava militară română, conform informațiilor MAE și MApN. În acest moment, în capitala Afganistanului se mai află 14 cetățeni români, care au cerut să fie repatriați.

Ulterior, MAE a anunțat că în cursul zilei  un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internațional din Kabul (KAIA). Ei sunt pregătiți pentru evacuarea aeriană. Cei 14 sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

MAE a dat asigurări că se continuă demersurile ”complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetățeni români aflați în afara aeroportului”.

De asemenea, celula de criză românească se află în legătură permanentă cu cetățenii români aflați în mai multe zone din Kabul și a făcut demersuri pentru contactarea unor cetățeni afgani, ”foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România”.

Și ei vor fi evacuați cu aceeași aeronavă, dacă vor reuși să ajungă la aeroport.