ApărareȘtiri

În competiție cu F-35, suedezii vin cu o ofertă disperată pentru Cehia: avioane de luptă Gripen gratis

Avioane Gripen ale aviației cehe (Sursa: EvertKeijzer/Ironbird/Saab)

Ambasadorul Suediei la Praga a dezvăluit într-un interviu acordat portalului ceh de știri Seznam Zprávy că suedezii sunt pregătiți să ofere Cehiei posibilitatea păstrării avioanelor JAS 39 Gripen pe care le-a închiriat din Suedia, la un „preț practic zero”.

Anunțul survine în contextul în care Cehia analizeaz posibilitatea achiziționării unui număr de 24 de avioane de luptă întrucât contractul de leasing pentru Gripen urmează să expire în 2027. Suedezii de la Saab, dar și americanii de la Lockheed Martin, încearcă să convingă Guvernul de la Praga să cumpere noi avioane de luptă. Saab propune Gripen C/D ori cea mai recentă versiune E/F, în timp ce Lockheed Martin oferă aparate de generația a cincea F-35A.

Însă, potrivit presei locale, americanii sunt favoriți în cursa pentru acest contract, astfel că Suedia a fost nevoită să vină cu o ofertă disperată.

„Este posibil să transferăm Cehie aceste aeronave, în prezent închiriate, la un cost practic zero. Practic au fost deja plătite, este ca o mașină închiriată. Le-am considera practic plătite și, pe această bază, am putea extinde sistemul de cooperare pentru Gripen din seria C sau, mai departe, la Gripen din seria E”, a declarat ambasadorul suedez Fredrik Jörgensen.

Suedezii susțin că utilizarea în continuare a avioanelor Gripen va facilita tranziția aviației cehe spre modelul E. Piloții cehi cunosc bine aceste aeronave, mecanicii sunt bine versați în întreținerea lor, iar infrastructura este adaptată utilizării lor.

„Avioanele sunt în prezent închiriate. Prin urmare, le-am considera plătite și le-am putea lăsa gratuit Republicii Cehe. Este vorba de paisprezece mașini Gripen C/D care sunt utilizate în prezent de Forțele Aeriene ale Republicii Cehe și care ar putea fi modernizate semnificativ. În viitor, am putea extinde cooperarea și la Gripens din seria E”, a precizat ambasada Suediei pentru iDNES.cz.

Ambasadorul suedez a subliniat că firma Saab este capabilă să livreze aeronave noi fără un timp lung de așteptare.

„Am putea livra aeronave noi Republicii Cehe la timp, fără o așteptare lungă, ceea ce este, desigur, un factor important în aceste zile”, a menționat el. „Avioanele pe care Cehia le-a închiriat până acum ar putea fi transferate în Republica Cehă practic fără costuri. Acest lucru este foarte atractiv din punct de vedere economic”, a subliniat diplomatul suedez.

Ministrul Apărării, Jana Černochová, a indicat zilele trecute că nu știe nimic despre oferta venită din partea Suediei: „Aceasta este o informație complet nouă pentru mine”.

Potrivit ministrului, decizia privind avioanele de vânătoare este așteptată în luna iulie. „Guvernul este de așteptat să discute despre viitorul forței aeriene supersonice probabil în iulie. Va fi o decizie politică bazată pe recomandarea experților armatei, care evaluează posibile opțiuni”, a declarat Černochová.

Deși ministrul Apărării nu și-a făcut publice preferințele, există și alți agenți guvernamentali care au făcut-o, cum ar fi vicepreședintele Camerei Deputaților de la Praga, Jan Bartosek, care s-a pronunțat în favoarea F-35: „Da, să aducem pentru armata noastră tot ce este mai bun pe piață. Platforma are sens pentru mine deoarece multe țări vecine o vor avea”, a afirmat Bartošek, făcând aluzie la faptul că multe state europene, inclusiv din estul NATO (Polonia, Finlanda, Grecia), au comandat avioane de luptă americane de generația a cincea.

Pe de altă parte, deputatul ceh Radovan Vích susține că Praga ar trebui să păstreze Gripen, mai ales ținând cont de costurile financiare ale exploatării avioanelor americane: „Deja se vorbește aici că avem nevoie de 24 de avioane, de preferat F-35. Dacă această decizie este luată în acest an, este sfârșitul modernizării și dezvoltării capacităților forțelor terestre. O oră de zbor cu JAS-39 Gripen costă aproximativ 5.000 de dolari, o oră de zbor cu F-35 costă 30.000 de dolari. Pentru ca acest lucru să aibă sens, fiecare pilot ar trebui să zboare 150 de ore de zbor pe an”.

Dezvoltat de suedezii de la Saab, începând cu anii 80, JAS 39 Gripen este un avion de luptă multirol, aflat în dotarea forțelor aeriene din Suedia, Cehia, Ungaria, Africa de Sud, Thailanda și Brazilia.

În iunie 2004, Cehia a încheiat cu Suedia un contract de leasing pentru 14 avioane SAAB JAS-39 Gripen C/D (12 monoloc și 2 biloc). În total, din 2005 și până în noiembrie 2020, cele 14 avioane Gripen ale aviației cehe au depășit cifra de 30.000 de ore de zbor.

Anul trecut, locotenent-colonelul ceh Michal Danek a devenit primul pilot din afara Suediei care, de-a lungul carierei sale, a acumulat 2.000 de ore de zbor la bordul avionului de luptă JAS 39 Gripen.

Gripen a fost vehiculat ca o posibilă soluție și pentru Forțele Aeriene Române, însă Bucureștiul a ales avioane F-16, la mâna a doua, din Portugalia.

Nu este prima dată când Gripen trebuie să se confrunte cu F-35A într-o competiție pentru un contract în Europa, însă scorul până în acest moment este defavorabil suedezilor. Doar în ultimul an, F-35 a reușit să surclaseze Gripen în Elveția, Finlanda și Canada.

Desigur, deși oferă gratis avioanele deja folosite de cehi timp de aproape 20 de ani, firma suedeză va continua să câștige prin asigurarea mentenanței aeronavelor aviației cehe.