ApărareȘtiri

IGSU va achiziționa două nave nave multirol pentru misiuni de stingere a incendiilor și de căutare-salvare pe mare

Nave multirol de intervenție (facebook.com/igsu.situatiideurgenta)

Două nave multirol de stingere a incendiilor, respectiv de căutare-salvare pe mare, urmează să fie construite la șantierul naval Damen Galați pentru Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, în urma unei licitații în valoare de peste 187 de milioane de lei.

Contractul pentru construcția celor două nave, finanțat în cadrul Proiectului “Viziune 2020” – Program Operațional Infrastructură Mare, a fost semnat marți, 11 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cele două nave multirol, de tip STAN PATROL 5009, sunt ambarcațiuni de căutare-salvare, cu capabilități de a recupera persoane şi de a avea la bord 50 de supraviețuitori, între 2 şi 4 pacienţi critici sau 12 pacienți necritici, pe tărgi. Una dintre aceste nave este clasificată ca navă de intervenție pentru pompieri, având o capacitate mare de stingere cu apă şi dacă este nevoie chiar cu apă şi spumă, rol în decontaminare şi în limitarea poluării.

Nave de tip STAN PATROL 5009 sunt utilizate de autorități din întreaga lume, inclusiv Italia, Grecia sau China, putând îndeplini o varietate de misiuni, de la căutare și salvare la operațiuni de combaterea a pirateriei maritime, a traficului de persoane sau de droguri.