InfrastructurăȘtiri

IGSU s-a dotat cu o navă multirol de căutare și salvare pe mare, construită la Damen Galați

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu, la lansarea navei (foto: IGSU)

O navă multirol de căutare și salvare pe mare, construită la șantierul Damen din Galați, a intrat de vineri în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

”Acest mijloc de mobilitate navală este capabil să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, are capacitatea de preluare de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană”, a precizat IGSU, într-un comunicat.

Nava, cu o lungimea de 51,32 m și lățime de 9,41 m, este echipată cu platformă transfer elicopter (Winch-Only) și/sau lansarea/recuperarea aUAV (UnmannedAerialVehicle), sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție,
radare, cameră supraveghere (zi – noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem „rescue star” cu macara.

Nava IGSU a costat 20,3 milioane de euro și achiziția este finanțată  din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020.

În octombrie 2023, s-a semnat un contract  pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen, a menționat IGSU.