ApărareȘtiri

IAR Brașov va furniza două elicoptere H215 M ASuW pentru forțele navale române

H215 (Airbus)

IAR Brașov va furniza două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (Anti – Surface Warface- ASuW) pentru forțele navale române în cadrul unui contract de aproape 164, 8 milioane de euro (823.901.000 lei), care se va derula timp de doi ani, conform informațiilor de atribuire.

Atribuirea propriu-zisă a avut loc pe 21 decembrie anul trecut, anunțul oficial a fost făcut pe 19 ianuarie. Finanțarea contractului se va asigura de la bugetul de stat.

Absența unei proceduri concurențiale de ofertare în conformitate cu articolul 32 din Directiva UE 24/2014 a fost justificată prin ”absența concurenței pentru motive tehnice”, constatându-se că lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de un anumit operator economic.

IAR Brașov este o companie listată la Bursa de Valori București, în care statul deține 64,8 la sută din acțiuni.

H215M este un elicopter multirol mediu-greu care combină rezistența recunoscută a familiei Cougar şi Super Puma cu pilotul automat şi avionica specifică cele mai noi variante a familiei Super Puma. Elicopterul poate executa o varietate de misiuni, de la transport cargo și de trupe, la Căutare-Salvare prin Luptă  (CSAR).

Grupul Airbus este prezent la Brașov- Ghimbav cu Airbus Helicopters Romania, un joint-venture Airbus Helicopters (51%) – IAR (49%) care oferă servicii de mentenanță, reparații și modernizare a elicopterelor pentru clienți la nivel global. Compania are o fabrică de 10.000 mp în județul Brașov.

În 2016 a fost înființată o nouă companie, Airbus Helicopters Industries, pentru asamblarea elicopterului mediu-greu IAR-H215M.

Programul de înzestrare cu elicoptere a armatei a fost inclus și în Carta Albă a Apărării pentru perioada 2021-2024, figurând pe lista de programe de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale României, însă concretizarea acestuia a întârziat considerabil.