ApărareȘtiri

IAI a livrat Forțelor de apărare din Israel prima aeronavă de supraveghere persistentă multi-senzor de arie largă

Aeronavă Oron (IAI)

Grupul Israel Aerospace Industries (IAI) a livrat Forțele de Apărare din Israel (IDF) prima aeronavă de supraveghere persistentă multi-senzor de arie largă „Oron”, care va oferi capabilități ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere) fără precedent, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Senzorii săi inovatori și capabilitățile de prelucrare a datelor vor permite acoperirea pe mai multe domenii a unor zone întinse în timp real, pentru supraveghere terestră și maritimă, indiferent de condițiile meteorologice sau de vizibilitate. Dezvoltarea acestui program este condusă de Direcția de Cercetare-Dezvoltare în domeniul Apărării din cadrul ministerului israelian al apărării (MOD), în colaborare cu Forțele Aeriene Israeliene (IAF), Direcția de Informații din cadrul IDF, Forțele Navale și IAI.

Sistemele revoluționare ISR dezvoltate și integrate în Oron vor permite IDF să genereze rapoarte complexe de informații în timp real, inclusiv evaluări detaliate ale desfășurării forțelor inamice și a organizațiilor teroriste pe rază scurtă și lungă, în timpul activităților operative și a celor de rutină. Dezvoltat pe baza lecțiilor învățate de IDF și MOD în conflicte anterioare, Oron va fi, de asemenea, echipat cu un mecanism de prelucrare automată a datelor și de inteligență artificială (AI). Oron se bazează pe platforma Gulfstream G550, cunoscut pentru performanțele excelente de zbor și costurile reduse de întreținere. Aeronava va fi echipată cu senzori de ultimă generație și sisteme radar avansate dezvoltate de IAI.

Avionul Oron a aterizat la baza aeriană Nevatim săptămâna aceasta și a fost recepționat într-o ceremonie desfășurată în prezența comandantului IAF, generalul maior Amikam Norkin. Aeronava va fi operată de escadrila de informații „Nachshon” a IAF și va permite IAF să își consolideze capacitatea operațională și capacitățile de informații în fața amenințărilor emergente și a provocărilor de securitate.

Comandantul (IAF), general maior Amikam Norkin: „Achiziția Oron de către escadrila Nachshon a IAF va permite Forțelor Aeriene să-și sporească și mai mult superioritatea operațională și de informații în fața amenințărilor și provocărilor de securitate emergente”.

Președintele și CEO al IAI, Boaz Levy: „Aeronava Oron este încă o dovadă a experienței IAI în dezvoltarea sistemelor strategice pentru statul Israel și clienții noștri din întreaga lume. Experiența noastră în aducerea de soluții end-to-end pentru a răspunde nevoilor operaționale este demonstrată în mod clar prin proiectul aeronavei Oron. IAI este onorată să contribuie cu expertiza sa în domeniul de informații, comunicare, senzori multipli și cunoștințe operaționale la paza frontierelor Israelului. Avionul Oron este primul de acest gen din lume și se alătură familiei de avioane strategice de misiuni speciale pe care IAI le-a furnizat IDF în ultimele două decenii, inclusiv aeronavele „Eitam” (AEW&C) și „Shavit” (SIGINT). Oron va oferi statului Israel un avantaj strategic datorită tehnologiei inovatoare și de pionierat”.

Șef al cercetării și dezvoltării militare în Direcția de Dezvoltare-Cercetare în domeniul Apărării (DDR&D) a Ministerului Apărării, gen. brig. Yaniv Rotem: „DDR&D conduce de peste nouă ani dezvoltarea sistemelor operative pentru Oron. Această aeronavă va oferi IDF capabilități ISR inovatoare, fără precedent, folosind sisteme de detectare inovatoare – sistemul radar de la bord și o varietate de senzori. Aceste sisteme vor transmite date valoroase către unitățile de informații. Utilizarea tehnologiei de inteligență artificială (AI) va permite un sistem eficient și automat de prelucrare a datelor, care va produce informații acționabile în timp real, sporind eficacitatea activităților operaționale ale IDF”.

Grupul Israel Aerospace Industries (IAI Ltd) este unul dintre cei mai mari jucători pe piața aerospațială și de apărare din Israel și un lider recunoscut la nivel mondial în domeniul tehnologiei și inovării, specializat în dezvoltarea și fabricarea sistemelor avansate, de ultimă generație, pentru aer, spațiu, mare, uscat, cibernetic și securitate internă. Din 1953, compania oferă soluții tehnologice avansate clienților guvernamentali și comerciali din întreaga lume, inclusiv: sateliți, rachete, sisteme de arme și muniții, sisteme fără pilot și robotizate, radare, C4ISR și multe altele. De asemenea, IAI proiectează și produce avioane de afaceri și aerostructuri, efectuează revizii și întreținere pentru aeronavele comerciale și transformă avioanele de pasageri în configurații de realimentare și cargo.