ApărareȘtiri

Hodges: Zona Mării Negre permite Rusiei să influențeze ce se întâmplă în Balcani, dar și în Ucraina sau Moldova

Rusia și NATO, în special SUA, și-au intensificat activitățile militare în regiunea Mării Negre, o zonă despre care generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, afirmă că permite Rusiei să influențeze tot ce se întâmplă în Balcani și Caucaz, precum și, în mod evident, în Ucraina și Moldova, informează portalul de știri Business Insider.

În ultimele luni, Marea Neagră a cunoscut o intensificare fără precedent a activităților militare ale forțele aeronavele ale Rusiei, dar și ale țărilor NATO, în special SUA, fiind înregistrate numeroase exerciții și zboruri de recunoaștere, dar și interacțiuni tensionate între cele două părți. Cel mai recent incident de acest fel s-a produs chiar vineri, când avioane rusești Su-27 au interceptat un bombardier B-52 Stratofortress deasupra Mării Negre, efectuând manevre considerate ”neprofesioniste” în apropierea aeronavei americane.

Mai mult, Mark Esper, secretarul Apărării de la Washington, a confirmat în luna iulie că o parte din trupele americane ce vor fi retrase din Germania ar putea fi transferate, prin rotație, în zona Mării Negre, în mod particular în România, unde Pentagonul a realizat investiții substanțiale în bazele Mihail Kogălniceanu și Baza Câmpia Turzii, ultima considerată un potențial hub al Forțelor Aeriene SUA în regiunea pontică.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat în luna august că va lansa o inițiativă multinațională de instruire pentru Forțele Navale ale Ucrainei pentru a stimula capacitatea Kievului de a contracara amenințările în Marea Neagră, potrivit agenției United Press International. O serie de nave britanice urmează să fie dislocate temporar în zona pontică în cursul următoarelor luni pentru exerciții alături de Marina Ucraineană.

Pe de altă parte, Rusia a efectuat numeroase exerciții în Crimeea și în sudul Rusiei, iar în septembrie va avea loc exercițiul Kavkaz 2020, la care ar urma să participe aproximativ 120.000 de militari, sute de tancuri, piese de artilerie și aeronave.

Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa între 2015 și 2017 a avertizat că că în lunile următoare – cu o secetă continuă în Crimeea, alegeri în SUA și Ucraina și un exercițiu militar important în Rusia de sud-vest – regiunea pontică ar putea fi scena unor acțiuni rusești provocatoare.

“Regiunea Mării Negre este folosită de Kremlin pentru a-și lansa operațiunile în Siria și Libia și estul [Mediteranei]”, a declarat pentru Ben Hodges pentru Business Insider. “Așa influențează tot ceea ce se întâmplă în Balcani și Caucaz, precum și în mod evident în Ucraina și Moldova”, a subliniat generalul american.

“Acestea fiind spuse, apreciez întotdeauna orice consolidare suplimentară în regiunea Mării Negre, pentru că cred că … ar trebui să fie o prioritate mult mai mare”, a spus Hodges, adăugând că sugestia lui Esper ca o brigadă Stryker să fie dislocată în regiune prin rotație este „o idee foarte bună”.

“Creșterea prezenței navale [NATO] în regiunea Mării Negre este cu adevărat și mai importantă”, întrucât forțele navale turcești, românești, bulgare și ucrainene “nu pot încă face față Flotei ruse a Mării Negre”, a adăugat Hodges.