IntelligenceȘtiri

Hellvig: Avem nevoie de o capacitate militară sporită și o prezență NATO crescută în România

Foto: hellvig.com

România are nevoie de o capacitate militară sporită și de o prezență NATO crescută pe teritoriul național, susține fostul director al SRI Eduard Hellvig, într-o analiză publicată pe blogul personal.

”Amenințările rămân ridicate aici, atât de aproape de “Zid”. Dacă România este lăsată pe cont propriu, ar putea să-și apere șansele, dar nu ar putea juca un rol mai mare în promovarea influenței occidentale în regiune”, a susținut el.

De asemenea, în cadrul propriului ”to do list”, România trebuie să-și îmbunătățească serviciile publice precum educația și asistența medicală, să consolideze reziliența socială, să combată inegalitățile și să promoveze valori incluzive, precum și cultura națională și occidentală.

”Dorim să devenim mai relevanți, din postura de lider regional, în producția și distribuția de energie. Dorim să creștem ritmul de digitalizare”, a mai enumerat Hellvig.

”Lipsa de ambiție – sau excesul de prudență și rezervă – a condus la proiecția unei mărci naționale discrete. Trebuie să fim mai îndrăzneți în afirmarea rezultatelor și progresului nostru, deoarece ceea ce am realizat până acum, navigând într-un context precar menținând totuși un mediu intern echilibrat și stabil, nu este o chestiune de noroc, ci rezultatul strategiei, angajamentului și deciziilor politice ferme”, a afirmat fostul director al SRI.

România a construit deja un model propriu, a susținut Hellvig, dar acesta ”trebuie să fie mai bine recunoscut – de noi și de alții – deoarece poate promova creștere, stabilitate și armonie și poate inspira pe alții în traiectoriile lor către un viitor democratic”.