EnergieȘtiri

Havrileț: Transgaz poate oferi Azerbaidjanului infrastructura pentru livrarea eficientă a gazului azer în Europa

Foto: transgaz.ro

Compania Transgaz poate oferi Azerbaidjanului infrastructura necesară pentru livrarea în mod sigur și eficient a gazului natural azer pe piața europeană, a declarat Niculae Havrileț, secretar de stat pentru Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din România, citat de agenția de știri Trend.

Havrileț a subliniat că stabilirea unui coridor de transport energetic între Marea Caspică și Marea Neagră – via România și Bulgaria – ar consolida semnificativ securitatea energetică a României, dar și a Uniunii Europene.

De asemenea, compania azeră de stat SOCAR poate deveni o punte spre Azerbaidjan și regiunea Caspică pentru Transgaz, a adăugat secretarul de stat.

“Am menționat mai devreme că România este interesată de o cooperare extinsă cu Azerbaidjanul, o țară cu un potențial semnificativ în privința diversificării rutelor de transport și a surselor de alimentare cu energie pentru piața europeană. Am menționat proiectul BRUA și interconectoarele RO-BG și RO-HU. Stabilirea unui coridor de transport energetic între Marea Caspică și Marea Neagră, care să valorifice resursele energetice din zona Mării Caspice, pe de o parte, și fructificarea poziției strategice a României și Bulgariei la Marea Neagră, pe de altă parte, are un potențial semnificativ de sporire a securității energetice atât pentru România, cât și pentru Bulgaria și pentru Uniunea Europeană în general”, a explicat oficialul român.

Havrileț a menționat că înființarea unui grup de lucru tripartit Azerbaidjan-România-Bulgaria ar fi, prin urmare, un pas natural și cadrul adecvat de cooperare pentru conturarea coridoarelor de transport de gaze care se lege Azerbaidjanul, via Bulgaria și România, cu regiunea balcanică și Europa Centrală.

Havrilet Niculae (Ministerul Economiei)