Energie

Hanga, BVB: Suntem parteneri pe termen lung ai statului român

Radu Hanga (foto: BVB)

Bursa de Valori București (BVB) este un partener pe termen lung al statului român și are în comun o experiență ”îndelungată și pozitivă” în utilizarea mecanismelor pieței de capital a declarat, marți, președintele BVB Radu Hanga.

Hanga a menționat în acest sens listarea la Bursă în ultimele două decenii a unor companii semnificative din portofoliul statului, ca OMV Petrom (unde statul deține 20, 6 la sută din acțiuni) sau cele 6 companii incluse în indicele BET: Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet.

Președintele BVB a salutat decizia recentă a Executivului care facilitează listarea de pachete minoritare de acțiuni la companiile în care statul român este acționar și a dat asigurări că reluarea listărilor ”nu înseamnă privatizare”, ci transparență și acces la finanțare, statul putând să exercite în continuare controlul majoritar la companiile din portofoliul său.

Activitatea investițională la BVB a crescut luna trecută cu 6,1% comparativ cu ianuarie 2020. Astfel, valoarea totală de tranzacționare înregistrată la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare a ajuns la 1,08 miliarde lei (echivalentul a 221 milioane euro).