IntelligenceȘtiri

Hackerii necunoscuți au reușit să pirateze un cont de Twitter al Ministerului de Externe al Rusiei

Sursa: UK Action Fraud, Twitter

Un cont oficial aparținând unui departament din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova a fost compromis pentru scurt timp pe data 2 iulie, hackerii reușind să posteze un anunț în care solicitau o răscumpărare de aproximativ 600.000 de dolari pentru o bază de dată pe care susțineau că au reușit să o fure, însă nu există nicio dovadă că infractorii cibernetici chiar sunt în posesia unor date confidențiale, relatează publicația Forbes.

Contul DSCC al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia este administrat de Centrului pentru Situații de Criză, un departament care oferă cetățenilor ruși informații privind condițiile de călătorie în țări străine.

Potrivit unui expert în securitate cibernetică, Graham Cluley, a declarat că hackerii susțineau că au furat o baza de date ce conține detalii despre o parte din plățile efectuate în iunie 2020 pe Portalul Serviciilor Publice din Federația Rusă.

Nu există nicio dovadă că această bază de date se află în posesia hackerilor, iar mesajul postat de aceștia pe contul DSCC a fost șters după ce autoritățile ruse au reușit să preia controlul contului după câteva ore.

După ce a recăpătat controlul, Ministerul rus de Externe a postat un mesaj cu următorul text: “Stimați cititori și abonați, vă informăm despre eliminarea consecințelor piratării contului nostru de către hackeri, care în această dimineață de 2 iulie, au publicat falsuri pe contul DSCC, ce nu au nicio legătură cu Ministerul rus de Externe. Contul funcționează în mod normal”.

Autoritățile ruse și Twitter nu au comentat incidentul, iar în prezent nu există informații clare despre cum hackerii au reușit să preia controlul contului.