IT&CȘtiri

Hackerii ar fi cerut mai puțin de un bitcoin pentru datele furate de la Camera Deputaților

Sursa foto: PYMNTS.com

Un grup de hackeri ar fi cerut mai puțin de un bitcoin (aproximativ 40.000 de dolari) pentru răscumpărarea celor 200 de gigabiți de date furate de la Camera Deputaților. La acest moment, nu există o cerere oficială, ci doar pe dark web.

Deocamdată nu se știe public care a fost vulnerabilitatea exploatată de infractorii informatici, dar multe instituții ale statului cu atribuții în zona securității cibernetice colaborează pentru a clarifica incidentul de securitate. STS, care asigură infrastructura de rețea și securitate cibernetică pentru guvern și ministere, a transmis că nu are astfel de atribuții și pentru sistemul informatic al Camerei Deputaților.

Mai multe investigații sunt în curs după atacul informatic de marți de la Camera Deputaților. DIICOT a deschis un dosar penal in rem.

Potrivit ministrului cercetării, Bogdan Ivan, în România se produc zilnic între 25.000 și 50.000 de atacuri informatice, dintre care 250 vizează instituțiile publice.

”Avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securității cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislație, pentru a proteja cât mai mult oamenii. Și un alt element, foarte important: odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume până la finalul anului 2024”, a declarat ministrul Ivan.

Printre documentele pe care hackerii le-au prezentat deja ca fiind în posesia lor se numără, pe lângă copia cărții de identitate a premierului Ciolacu, și bugetul Camerei Deputaților pentru anul 2024 sau deconturi ale unor deputați, a menționat RRA.