ApărareȘtiri

Guvernul va investi 22 de milioane de euro în producția de explozivi de mare putere / Pulberi Făgăraș se relansează

Foto; Bună Ziua Făgăraș

Guvernul va aproba săptămâna viitoare o Hotârâre prin care va aloca 22 de milioane de euro pentru retehnologizarea și relansarea producției la Fabrica de Pulberi Făgăraș, singurul producător de explozivi de mare putere și propulsoare solide din România.

Hotărărea de Guvern a fost deja avizată de Comitetul interministrial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe,

Relansarea producției va elimina dependența de importurile din Serbia și există posibilitatea reală ca explozivii de mare putere produși la Făgăraș să fie exportați pe piața Orientului Mijlociu, un beneficiar potențial fiind Egiptul, a declarat vineri, pentru Umbrela Strategică, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei pentru Apărare a Camerei.

”A fost prioritatea zero în domeniul relansării industriei naționale de apărare, pentru că acolo e baza procesului de asigurare a autonomiei elementare pentru producție în cazul unei crize. Nu puteam depinde de livrări din Serbia, care la rândul lor pot să depindă de Rusia, în ipoteza unor astfel de crize. Încă din ianuarie s-au făcut eforturi pentru această investiție, au existat discuții pe piața din Orientul Mijlociu pentru a reveni acolo. Egiptul poate fi un beneficiar. Dar cel mai important beneficiar, evident, e România. Nu trebuia, oricum, să ajungem aici. Sunt unități pe care țara noastră nu trebuia să le lase în paragină după 1989”,  a declarat vineri, pentru Umbrela Strategică, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților.