Apărare

Guvernul va aproba acordul româno-american privind statutul ofițerilor de legătură la USCENTCOM

Statutul ofițerilor de legătură ai Statului Major al Apărării la USCENTCOM face obiectul unui acord între Pentagon și MApN, reglementarea de tip bilateral fiind solicitată de Statele Unite și urmând să fie aprobată printr-o Hotărâre de Guvern, al cărei proiect se află în circuitul de transparență decizională.

Comandamentul Central al SUA (USCENTCOM), o coaliție militară care include 47 de state, conduce și facilitează activitățile și operațiile militare cu aliații și partenerii SUA. Printre operațiunile USCENTCOM s-au aflat:Iraqi Freedom, Enduring Freedom, Resolute Support (Afghanistan), Inherent Resolve.

Ofițerii de legătură români vor fi implicați în planificarea la nivel strategic, generarea forțelor, sprijinirea cu informații.

Comandantul USCENTCOM a solicitat ca șeful echipei de legătură să reprezinte ”conducerea militară superioară” națională și să coopereze direct cu șeful Apărării.

Șeful echipei de legătură la USCENTCOM reprezintă la nivel strategic interesele naționale, coordonând angajamentele la nivelul liderilor-cheie și asigurând răspunsuri la cererile de informații ale USCENTCOM.

Acordul Pentagon-MApN prevede concret: modul de realizare a schimbului de ofițeri de legătură, modul de desemnare, activitățile pe care le vor executa , aranjamentele financiare, aspectele privind securitatea, problemele tehnice și administrative, aspecte privind comportamentul și măsurile disciplinare.

Acordul, care are avizul CSAT, a fost semnat la Tampa (5 februarie a.c) și București (21 martie).