ApărareȘtiri

Guvernul a aprobat baza de calcul pentru pensiile militare de stat, decizia finală o ia Parlamentul

Foto: MApN Facebook

Baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel, a decis guvernul, care a aprobat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că nu va crește vărsta de pensionare pentru militari și polițiști.

”Nu este prevăzut în acest proiect, deoarece pensiile din sistemul public, din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au trecut deja printr-o primă reformă în anul 2015 cu legea menționată anterior, după care, în anul 2017, prin Ordonanța 57 și 59, a fost modificat sistemul de calcul. Deci, au fost deja în reformă aceste pensii, iar pentru cei care se pensionează mai devreme, vorbim de cei care merg în teatrele de operații, de cei care sunt în teren și care beneficiază de condiții deosebite de muncă”, a declarat ministrul Budăi.

Budăi a mai spus că proiectul nu produce efect retroactiv pentru că nu se recuperează veniturile deja încasate:” vorbim de un drept care va fi stabilit de acum încolo în baza prevederilor legale pe care atât Guvernul, cât și Parlamentul au dreptul constituțional de a interveni”.

MApN a fost co-inițiator al legii. Proiectul de lege va merge la Parlament pentru aprobare, fiind de așteptat ca discuțiile să înceapă după 1 februarie, când se va deschide sesiunea Legislativului.

Conform Ministerului Muncii,  pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari, a susținut Ministerul Muncii.

În acest sens, noile reglementări introduc criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

”În termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a legii adoptate de Executiv, instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la pensiile de serviciu”, a precizat Ministerul Muncii.