ApărareInfrastructurăȘtiri

Grupul italian Leonardo renunță la dezvoltarea unui nou model de elicopter cu un singur motor și preia o mică firmă care a făcut deja acest lucru

Sursa: defpost.com

Conglomeratul industrial italian Leonardo a renunțat la planurile de a dezvolta un nou model de elicopter cu un singur motor și a ales să preia Kopter Group AG, o mică companie din Elveția care a dezvoltat SH09, un aparat de acest tip, informează Defense News.

SH09, un elicopter cu 5-8 locuri, este fabricat din materiale compozite după planurile proprii ale inginerilor Kopter Group, cu un design care maximizează atât spațiul interior – având o greutate maximă la decolare de 2,850 kg, cât și câmpul de vizibilitate al pilotului. Motorul Honeywell HTS 900 oferă o autonomie de 800 de kilometri și o viteză maximă de croazieră de 269 km/h.

Leonardo a plătit 185 milioane dolari pentru a prelua compania, cu posibilitatea de bonusuri în viitor, în funcție de succesul programului. Oficialii companiei au declarat că, pe termen scurt, SH09 este văzut ca un program de aviație civilă, dar nu au exclus o variantă militară, pe viitor.

Kopter va funcționa ca o entitate autonomă în cadrul diviziei de elicoptere a Leonardo, unde expertiza inginerilor săi va fi folosită pentru dezvoltarea de noi tehnologii în domeniul sistemelor de propulsie electrice și hibride.

„Această achiziție va înlocui investiția planificată cu scopul dezvoltării unui nou elicopter cu motor”, a spus firma.

Preluarea companiei elvețiene marchează o schimbare de strategie pentru Leonardo, care până acum preferase să dezvolte propriile modele de elicoptere, cum ar fi AW139 și AW101, sub numele de AgustaWestland (marcă folosită până în 2016, când Finmeccanica și-a schimbat numele în Leonardo).