ApărareȘtiri

MBDA vrea să recruteze peste 2.000 de angajați în 2023 în contextul unei creșteri masive a comenzilor de armament

Sistem antidronă Sky Warden (MBDA)

MBDA vrea să recruteze peste 2.000 de noi angajați în 2023 în contextul în care comenzile primite de grupul european au atins un nou total record de 9 miliarde de euro în 2022, astfel că portofoliul de comenzi al MBDA a ajuns la 22,3 miliarde de euro.

În cadrul conferinței anuale de presă organizate la Paris, MBDA a prezentat rezultatele Grupului în 2022 (înregistrare video).

“Cooperarea este punctul forte al MBDA: uniunea de țări, de culturi, de expertiză și de tehnologie. Cooperarea a făcut posibilă performanța pe care am înregistrat-o în 2022. Astăzi, mai mult ca oricând, în acest context internațional complicat, ne dăm seama că prin cooperare vom putea învinge, vom sprijini consolidarea suveranității țărilor noastre și vom contribui la asigurarea siguranței cetățenilor”, a declarat Éric Béranger, CEO MBDA, cu ocazia prezentării rezultatelor grupului pe 2022.

Cooperare în domeniul programelor și tehnologiei

MBDA contribuie la securitatea aeriană europeană cu soluții complete pentru a contracara întreaga gamă de amenințări aeriene: de la rachete balistice cu rază lungă de acțiune, până la aeronave de mici dimensiuni fără pilot. Sisteme de apărare antiaeriană care operează rachete Aster sunt desfășurate în Franța, Italia și Marea Britanie, atât pe nave, cât și terestru, cum ar fi SAMP/T, care a fost trimis recent la granițele Ucrainei. Noua generație, SAMP/T NG, și-a continuat dezvoltarea în 2022. Sistemul va fi livrat în Italia și Franța până în 2025 și va fi disponibil pentru export în 2026.

Cooperarea în domeniul apărării antiaeriene e construită și în jurul unui alt program emblematic, desfășurat în Italia și Marea Britanie – CAMM și CAMM-ER, pentru care MBDA a primit în 2022 o comandă pentru armata italiană și forțele aeriene italiene. De asemenea, au fost înregistrate progrese cu Sky Warden, soluția emblematică pentru combaterea sistemelor aeriene fără pilot (C-UAS), o soluție modulară scalabilă. Sky Warden poate aborda toată gama de amenințări, de la aeronave de mici dimensiuni, până la dronele foarte mici, utilizate tot mai mult în ultima perioadă în conflictele din Europa și din alte regiuni. Sistemul a fost prezentat și la ediția de anul trecut a expoziției Black Sea Defense & Aerospace (BSDA 2022).

În 2022 a fost lansată o nouă etapă a programului FC/ASW (Future Cruise/Anti-Ship Weapon), în Franța și Marea Britanie, axată pe dezvoltarea coordonată a programului și reconfirmată săptămâna trecută în cadrul summitului franco-britanic de la Paris.
Și lupta aeriană a viitorului e o prioritate pentru MBDA, Grupul fiind implicat în două programe majore:
• Germania, Franța și Spania au avansat cu proiectul FCAS (Future Combat Air System), în cadrul căruia MBDA este responsabil pentru noii efectori Remote Carrier și oferă expertiză în materie de luptă colaborativă conectată;
• Global Combat Air, susținut de Marea Britanie, Italia și Japonia, pentru care MBDA este lider în dezvoltarea armelor.

La capitolul inovare, în 2022 s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește armele laser cu energie dirijată, cu recenta achiziție a Cilas în Franța, cu succesul testelor Dragonfire în Marea Britanie și al noii tehnologii HEL (high-energy laser) în Germania.

Cooperarea culturilor și împărtășirea expertizei
Prin interacțiunea diferitelor culturi, a cunoștințelor variate și a modurilor diverse de lucru, respectând în același timp prioritățile naționale, MBDA s-a dezvoltat ca o companie europeană integrată. Investiția în oameni – pentru a stimula inovarea și livrarea de produse – rămâne un obiectiv central pentru MBDA, cu un număr record de 1.570 de noi oameni care s-a alăturat grupului în 2022 și un plan de recrutare a peste 2.000 de noi angajați în 2023.

În afara țărilor de origine, printre contractele majore de export semnate în 2022 s-au numărat pachetele de armament pentru noile aeronave Rafale destinate Emiratelor Arabe Unite, pachetele de armament pentru noile fregate și aeronave Rafale ale Greciei și contractul pentru rachete CAMM din Polonia.

Performanță
În total, veniturile în 2022 au fost de 4,2 miliarde de euro, în concordanță cu nivelul record din 2021. Comenzile primite au atins un nou total record de 9 miliarde de euro în 2022, crescând portofoliul de comenzi al MBDA la 22,3 miliarde de euro.