InfrastructurăȘtiri

Grupul Damen: O comisie nu este soluția pentru șantierul din Mangalia, este prea puțin și prea târziu

Șantierul Naval Damen Mangalia

Formarea unei comisii pentru soluționarea situației de la șantierul naval de la Mangalia nu este o soluție, fiind ”prea puțin și prea târziu” în raport cu încetarea contractului de asociere, a comunicat, vineri, grupul Damen.

”Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate. Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu. Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie”, se spune în precizările trimise Umbrela Strategică.

Grupul Damen nu mai are controlul operațional și managerial la șantierul naval din Mangalia, din cauza încălcării totale a acordului de asociere de statul român și ca efect al aplicării Legii 187/2023, a reiterat Damen.

”Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă și Damen este lipsit de controlul operațional și managerial, prin încălcarea totală a acordului inițial de către statul român, de unde și dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar și în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România”, spune Damen.

Încetarea contractului de asociere la șantierul naval Mangalia este în vigoare din 3 august.

Damen va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați, a anunțat compania.

”Această mofificare de statut la șantierul naval de la Mangalia a survenit în urma unui act normativ asumat de România prin planul național de reziliență și redresare, prin cel de guvernanță corporativă menționat. Sesizarea părții olandeze a ajuns la guvernul României de ceva vreme și în cel mai scurt timp s-a constituit o comisie interministerială care a deschis imediat un dialog cu partea olandeză. În clipa asta pot să vă spun că discuțiile sunt într-un stadiu activ și că se caută, statul român dorește în primul rând o soluție amiabilă cu investitorii olandezi”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.