ApărareȘtiri

Grecia ar putea vinde câteva zeci de aeronave vechi de tip F-16 C/D Block 30

Sursa: greece10best.com

Ministrul Apărării de la Atena, Nikos Panagiotopoulos, a semnalat că Grecia analizează posibilitatea vânzării aeronavelor F-16 C/D Block 30, achiziționate în perioada 1988-1989, în condițiile în care alte 84 de avioane F-16 vor fi modernizate la standardul Block 70/72 Viper, cea mai avansată versiune a aparatului american.

În cadrul unei sesiuni a Parlamentului de la Atena, în luna decembrie, Panagiotopoulos a afirmat în ceea ce privește posibila vânzare a aparatelor F-16 Block 30 că „a existat interesul pentru a le vinde și au fost luate în considerare din când în când diverse propuneri”, transmite cotidianul Ta Nea.

Grecia a primit 40 de aeronave F-16 Block 30 în perioada 1988-1989, în cadrul programului de achiziții militare Peace Xenia I, fiind primele avioane F-16 intrate în dotarea forțelor elene, potrivit organizației media GlobalSecurity.org.

Forțele aeriene ale Greciei au în dotare în acest moment 153 de avioane F-16, versiunile Block 30/32, 40/42 și 50/52, potrivit datelor prezentate de prestigioasa revistă Flight International.

La finalul lunii decembrie, Grecia a anunțat că 84 de aeronave F-16 vor fi aduse până în 2027 la standardul Block 70/72 V (Viper), costul programului de modernizare fiind de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Standardul F-16V aduce în plus față de versiunile anterioare un radar Active Electronically Scanned Array (AESA) model APG-83, un nou computer de bord, dar și un sistem mai avansat pentru război electronic.

Grecia vrea să intre în rândul posesorilor de avioane invizibile F-35, club din care Turcia, rivala și aliata Atenei, a fost exclusă

Premierul elen Kiriakos Mitsotakis a declarat pe 29 decembrie că Guvernul de la Atena analizează posibilitatea achiziționării de aeronave invizibile pe radar F-35 Lightning II, în momentul în care condițiile economice vor permite acest lucru.

„Ne putem aprofunda și mai mult cooperarea în sectorul apărării, de exemplu, în domeniul dronelor. Vom începe, de asemenea, o discuție cu privire la achiziția de aeronave F-35, odată ce condițiile fiscale vor permite”, a afirmat Kiriakos Mitsotakis, într-un interviu pentru cotidianul To Vima, preluat de ediția în engleză a publicației Proto Thema.