ApărareȘtiri

Grecia a semnat cinci acorduri, în valoare totală de 4 miliarde de euro, pentru achiziția de armament din Franța

Fregată FDI (Naval Group)

Grecia a semnat cinci contracte de achiziție cu firmele franceze Naval Group, Dassault Aviation și producătorul de rachete MBDA pentru achiziția a trei fregate FDI, șase avioane de luptă Rafale și a armamentului aferent. Valoarea cumulată a contractelor se ridică la 4 miliarde de euro, informează publicația La Tribune.

Ca parte a acordului de apărare ratificat în octombrie anul trecut între Grecia și Franța, Atena a semnat joi, 24 martie, o serie de contracte cu trei firme din Franța, în prezența ministrului francez al Forțelor armate, Florence Parly, și a lui Nikos Panagiotopoulos, ministrul grec al Apărării.

Marina greacă a achiziționat trei fregate de apărare și intervenție (FDI HN) de 4.500 de tone (122 de metri) de la Naval Group, plus opțiunea pentru o a patra navă. Primele două fregate ar trebui să fie livrate în 2025, iar a treia în 2026 . Contractele includ și furnizarea de torpile MU90 și contramăsuri Canto, dezvoltate de Naval Group. Valoarea celor două contracte semnate cu constructorul naval francez se ridică la 2,4 miliarde de euro (fără includerea opțiunilor)

Grecia a semnat un contract de 1 miliard de dolari cu compania aerospațială Dassault Aviation pentru achiziția a șase avioane Rafale suplimentare.

De asemenea, grecii au semnat două contracte și cu producătorul de rachete MBDA, unul pentru înarmarea fregatelor FDI HN(aproximativ 600 de milioane de euro), celălalt pentru echiparea celor șase aeronave Rafale.

Astfel, MBDA va furniza sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă Aster 30, rachete antinavă Exocet MM40 pentru fregatele FDI HN, iar radarele navelor urmează să fie furnizate de Thales, relatează portalul de știri Ouest-France.

Grecia va deveni astfel al doilea utilizator al fregatelor de acest tip, după Franța, care a comandat deja cinci nave.

De asemenea, avioanele Rafale ale aviației elene vor fi echipate cu rachete de croazieră SCALP, rachete antinavă AM39 Exocet și rachete aer-aer MICA și Meteor, furnizate tot de MBDA.