IntelligenceȘtiri

Google și DNSC promovează prebunking-ul

Foto: pexels.com

Google în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au lansat o campanie de combatere a dezinformării în perioada pre-electorală., conform unui comunicat al companiei trimis Umbrela Strategică.

Campania are ca punct central o platformă pentru prevenirea manipulării online, disponibilă la https://prebunking.withgoogle.com/ro

Acest concept de combatere a dezinformării prin prevenirea manipulării este cunoscut sub numele de prebunking și presupune o serie de tehnici care să-i ajute pe oameni să identifice și reziste conținutului manipulator. Avertizând oamenii și educându-i să identifice și să respingă argumentele înșelătoare, aceștia devin mai rezistenți la a fi induși în eroare în viitor.

Platforma Google detaliază cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online, explică cum și de ce funcționează, prezintă exemple concrete de mesaje și situații manipulatoare, iar la final oferă oamenilor soluții de cum să reacționeze și cum să respingă o astfel de manipulare.

Sunt detaliate 11 tehnici de manipulare, de la folosirea mesajelor emoționale sau a unor falși experți și până manipularea prin găsirea unui țap ispășitor, atacul la persoană sau scoaterea din context. Cele mai frecvente 3 tehnici de manipulare – „scoaterea din context”, „discreditarea” și „găsirea unui țap ispășitor” – au fost exemplificate în video-uri animate, pentru un impact mai mare la nivelul publicului.

Platforma oferă un ghid practic pentru orice organizație vrea să deruleze o campanie de prebunking, precum și resurse, studii de caz, jocuri educative și un test pentru a verifica cât de pregătită este o persoană în a identifica tehnicile de manipulare folosite în dezinformare.

Platforma de prebunking a Google a fost realizată cu sprijinul Jigsaw, o entitate în cadrul Google care are ca scop cercetarea societăților deschise și amenințărilor la adresa lor, precum și dezvoltarea de instrumente experimentale și noi tehnologii care să ajute la protejarea lor.