ApărareȘtiri

Giganții Sikorsky și Boeing au transmis oficial propunerea lor pentru viitoarea aeronavă de asalt a US Army

Boeing-Sikorsky Defiant X (sursa foto: Lockheed Martin)

Parteneriatul format din giganții industriei aeronautice Boeing și Sikorsky, parte a corporației Lockheed Martin, au transmis recent propunerea echipei pentru viitoarea aeronavă de asalt cu rază lungă de acțiune (FLRAA), un program de înzestrare esențial al Armatei SUA.

Aeronava DEFIANT X, propusă de Boeing-Sikorsky, este concepută pentru fiabilitatea și disponibilitatea flotei, pentru perioade lungi de funcționare fără întreținere, gestionarea în timp real a stării tehnice a vehiculelor și un număr mai redus de piese, se arată într-un comunicat comun al celor două firme, transmis redacției Umbrela Strategică.

Potrivit companiilor, modul de fabricație și designul digital al aeronavei vor genera reduceri ale costului pe întregul ciclu de viață al platformei. De asemenea, platforma open system va facilita modernizările ulterioare, permițând aeronavelor DEFIANT X să se adapteze amenințărilor viitoare.

“Continuând un parteneriat de 75 de ani cu armata SUA, furnizând și susținând emblematicele BLACK HAWK, Chinook și Apache, echipa Lockheed Martin Sikorsky – Boeing privește cu încredere spre viitor alături de viitoarea aeronavă de asalt cu rază lungă de acțiune – DEFIANT X”, afirmă Paul Lemmo, președinte al Sikorsky, și Mark Cherry, vicepreședinte și director general, Vertical Lift, Boeing Defense, Space & Security.

“DEFIANT X oferă viteză acolo unde contează, capacitate de supraviețuire, putere de neegalat, manevrabilitate superioară în orice mediu și costuri mai mici pe ciclul de viață – în timp ce operează pe aceeași amprentă a BLACK HAWK. Suntem încrezători că DEFIANT X, susținut de furnizorii noștri industriali cu experiență în lucrul cu armata, este cea mai bună alegere pentru a oferi un avantaj pe câmpul de luptă operațional multifuncțional în INDOPACOM și în întreaga lume”, se precizează în declarația comună a celor doi oficiali.

DEFIANT X nu este primul proiect de colaborare între cei doi giganți, Sikorsky și Boeing au construit 90 la sută din flota actuală de elicoptere a armatei americane, inclusiv aparate precum UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook și AH-64 Apache.

Propunerea Sikorsky-Boeing este în competiție cu V-280 Valor de la echipa Bell-Lockheed Martin.

Cele două echipe selectate urmează să înceapă construcția prototipurilor în anul fiscal 2023, iar câștigătorul va fi ales un an mai târziu.

Pentagonul vrea ca viitoarea aeronavă de asalt cu rază lungă de acțiune (FLRAA) să devină operațională până în anul 2030.