IT&CȘtiri

Gibian, DZYNE Tech: Suntem în faza războiului definit de software și de utilizarea IA pe câmpul de luptă

Sursa: cpomagazine.com

Într-o eră dominată de avansuri tehnologice rapide, omenirea a intrat în faza războiului definit de software, în care software-ul nu doar sprijină forțele armate, ci definește capacitățile militare, a explicat Davey Gibian, Chief Product and AI Officer la compania americană DZYNE Technologies, într-un interviu pentru Umbrela Strategică.

Potrivit expertului în AI, această evoluție a fost determinată de apariția inteligenței artificiale (IA) care a revoluționat războiul așa cum îl cunoaștem.

“Când vorbim despre software, vorbim despre două lucruri: software-ul fundamental care asigură interoperabilitatea și conectivitatea. Dar despre ce vorbim cu adevărat acum este IA, este învățarea automată și celelalte modele IA care permit această trecere de la primitiv la autonom, la inteligent. Iar importanța IA pe câmpul de luptă modern nu poate fi exagerată. Este cel mai important aspect al războiului viitor”, a subliniat Gibian.

Însă, expertul atrage atenția că va fi necesară o schimbare de mentalitate în cadrul forțelor militare pentru a atrage și pentru a dezvolta capacitățile IA,

Cu toate acestea, așa cum se întâmplă cu toate tehnologiile digitale, inteligența artificială este susceptibilă la hacking și manipulare. “Ca toate tehnologiile digitale, IA poate fi piratată. Poți invada modelul. Puteți otrăvi modelul. Poți fura modelul. Îl poți corupe”, avertizează expertul, astfel că pentru a evita compromiterea modelelor IA sunt necesare măsuri robuste de securitate cibernetică.

Securizarea modelelor de IA prezintă o dublă provocare: asigurarea unei protecții adecvate a propriilor sistem și exploatarea eficientă a vulnerabilităților sistemelor adverse.

“Necesitatea de a învinge IA va pune un accent semnificativ pe capacitățile actuale și va necesita investiții semnificative atât din partea sectorului privat, cât și din partea sectorului public pentru a dezvolta astfel de capabilități”, a adăugat Gibian.

Integrarea IA în războiul modern anunță o nouă eră în gândirea strategică și necesită o schimbare de paradigmă în doctrina militară și eforturi de colaborare între entitățile guvernamentale și firmele inovatoare din sectorul privat. Pe măsură ce navigăm prin complexitățile luptei definite de software, valorificarea întregului potențial al IA va fi instrumentală în modelarea câmpului de luptă al viitorului, a mai remarcat oficialul DZYNE, în interviul pentru Umbrela Strategică.

  • Citiți si :  https://umbrela-strategica.ro/gibian-dzyne-technologies-dronele-si-capacitatile-anti-drona-vor-deveni-omniprezente-si-folosite-de-toate-fortele
  • Citiți și: https://umbrela-strategica.ro/gibian-dzyne-technologies-romania-are-o-pozitie-cruciala-in-evolutia-securitatii-europene