ApărareȘtiri

Germanii de la Rheinmetall vor fabrica vehicule blindate Lynx în Ungaria

Vehicul blindat Lynx (Rheinmetall)

Guvernul de la Budapesta și firma germană de apărare Rheinmetall AG au convenit să înființeze o asociere de tip joint-venture pentru a fabrica vehicule blindate Lynx în Ungaria, au anunțat autoritățile ungare într-un comunicat publicat luni de agenția publică de presă MTI, potrivit Reuters și Die Welt.

Acordul de asociere între cele două părți a fost încheiat luni și prevede înființarea unei companii mixte și o uzină pentru fabricarea în plan local a blindatelor Lynx pentru forțele armate ungare.

Valoarea acordului se ridică la peste două miliarde de euro și este cel mai scump proiect din cadrul programului de modernizare a armatei ungare, potrivit Guvernului de la Budapesta.

„Acest parteneriat înseamnă mai mult decât modernizarea armatei”, a transmis guvernul, adăugând că cooperarea cu o firmă europeană majoră va contribui la relansarea industriei militare a Ungariei.

Ungaria a inițiat un amplu program de modernizare a echipamentului militar pentru a-și îndeplini obligațiile ce decurg din apartenența la NATO.

Doar în cursul acestui an, Ungaria a semnat contracte pentru achiziția de tancuri moderne Leopard 2A7 (de la Rheinmetall), cât și rachete AMRAAM pentru sistemul antiaerian NASAMS de la Raytheon Technologies.

În ultimul deceniu, Guvernul Ungariei condus de Viktor Orban și-a intensificat eforturile în domeniul consolidării puterii armate; bugetul apărării crescând de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% din PIB în 2019.

Totuși, Ungaria se numără printre statele europene care, în pofida apartenenței la NATO, și-a dezvoltat legături strânse și cu Rusia și China.

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în pofida problemelor economice la nivel global generate de pandemia de coronavirus. Astfel, anul viitor, bugetul militar al țării va reprezenta 1,66% din PIB.

Aproximativ 25%-30% din bugetul militar al Ungariei pe 2021 va fi alocat pentru modernizarea forțelor armate (achiziții de tancuri Leopard 2A7, sistem antiaerian NASAMS etc).