ApărareȘtiri

Germania va prelungi și va extinde sprijinul pentru asigurarea serviciului de poliție aeriană NATO în România

Avioane de luptă Eurofighter și MiG-21 LanceR (RAF)

Germania este pregătită să extindă și să prelungească sprijinul pentru asigurarea serviciului de poliție aeriană NATO în România și, de asemenea, să dea curs altor solicitări din partea alianței, a anunțat joi ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, potrivit postului CNN.

„Am dat (un) ordin să prelungim și să ne extindem angajamentul pentru poliție aeriană din România”, a declarat Lambrecht.

Ministrul a afirmat anterior că „atacul Rusiei asupra Ucrainei reprezintă o încălcare drastică a dreptului internațional”, adăugând că „Putin este responsabil pentru suferința teribilă care este asociată cu acesta”.

Trei avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale aviației germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, urmând ca, în următoarele trei săptămâni, aeronavele germane să efectueze, alături de militarii români și italieni, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (eAP) sub comandă NATO.

Alte trei trei avioane germane de tip Eurofighter Typhoon au aterizat pe 24 februarie la Mihail Kogălniceanu, a anunțat MApN.

Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, provine din Escadronul 74 Tactic al Forțelor Aeriene Germane.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment și un detașament de 140 de militari italieni, cu patru Eurofighter, care executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) în România și zona pontică.