ApărareȘtiri

Germania va cumpăra avioane de luptă de generația a cincea F-35 pe fondul agresiunii ruse asupra Ucrainei

Avioane de luptă F-35 în România (MApN)

Germania a anunțat luni că va cumpăra avioane de luptă de generația a cincea F-35, fabricate de Lockheed Martin, într-un efort de a-și consolida capacitățile militare pe fondul agresiunii ruse asupra Ucrainei.

“A fost important ca soluția să fie găsită rapid, motiv pentru care am decis, după o analiză atentă a tuturor opțiunilor, să inițiem achiziția de avioane F-35 pentru sarcina de transport bombe nucleare”, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, care însă nu a precizat câte avioane F-35 va cumpăra Germania.

Potrivit informațiilor agenției de știri Dpa, Berlinul plănuiește să achiziționeze până la 35 de avioane de tip F-35, care ar putea fi certificate să utilizeze bombele atomice B61, elementul principal al politicii NATO de descurajare nucleară.

În prezent, se estimează că în Europa se află aproximativ 150 de bombe nucleare americane de tip B61, ca parte a mecanismului NATO de descurajare. Cele mai multe bombe atomice împrumutate Alianței Nord-Atlantice de către SUA se află în Belgia, Olanda și Italia. În Germania, se crede că află aproximativ douăzeci de bombe nucleare, ce sunt depozitate la Büchel, în sud-vestul țării, unde se află o bază a Luftwaffe.

Ministrul a adăugat că Berlinul va continua să participe și la proiectul european Future Combat Air System (FCAS), ce prevede dezvoltare unui nou sistem de luptă aeriană, inclusiv a unui avion de generația a șasea.

“Ne asigurăm un rol puternic german în viitorul sistem FCAS, pentru că… rămâne intenția noastră să înlocuim treptat Eurofighter cu următoarea generație de avioane de luptă FCAS din 2040 și să realizăm programul trinațional FCAS ca un exemplu de coeziune europeană”, a adăugat Lambrecht, potrivit portalului de știri Politico.

Anterior, Germania indicase că intenționa să achiziționeze 30 de avioane multirol FA-18E/F Super Hornet (pentru misiuni de transport bombe nucleare) și 15 aparate de război electronic EA-18G Growler, ambele fabricate de Boeing, care urmau să înlocuiască vechile aeroanve Panavia Tornado, folosite de Luftwaffe (Forțele Aeriene Germane) încă din 1979.

Preocupările anterioare ale Berlinului că achiziția de aparate F-35 ar putea leza planurile de dezvoltarea a FCAS/Future Combat Air System par să fi fost invalidate de exacerbarea tensiunilor între NATO și Rusia ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina.