ApărareȘtiri

Germania și Franța au semnat acordul pentru dezvoltarea primului prototip al avionului european de generația a șasea

Sistem de luptă aeriană a viitorului (SAFRAN)

Germania și Franța au semnat un contract în valoare de 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea primului prototip al viitorului avion european de generația a șasea, care ar urma ca în urmă înlocuiască aparatele Rafale şi Eurofighter începând din 2035-2040, informează agenția Reuters și Opex360.

Dezvoltarea unui avion de luptă de generația a șasea este elementul central al proiectului intitulat “Sistem de luptă aeriană a viitorului” (SCAF), care mai include și drone și conectarea tuturor componentelor sistemului la o rețea avansată, care să le permită să acționeze la unison. Contractul de dezvoltare a proiectului a fost încredințat în principal companiilor Dassault Aviation și Airbus Defense & Space, care vor colabora și cu alte firme din domeniul aerospațial, inclusiv Safaran, MBDA, MTU Aero Engines sau Thales.

Sistem de luptă aeriană a viitorului – SCAF (florence_parly)

Acest acord a fost semnat joi, cu prilejul vizitei la Paris a ministrului german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Această primă fază a proiectului necesită o investiție de 150 de milioane de euro, împărțită egal între Franța și Germania. La acest proiect urmează să se alăture și Spania, care va investi 45 de milioane de euro în prima fază.

Cea mai mare parte din această sumă – 91 de milioane de euro – vor fi alocați pentru avionul de generația a șasea, în timp dezvoltarea dronelor va primi o finanțare de 19,5 milioane de euro.

În total, programul SCAF va necesita investiții de 4 miliarde de euro până în 2025, iar până în 2030 suma investită se va ridica la 8 miliarde de euro.