ApărareȘtiri

Germania optează pentru avioane cu echipaj uman în detrimentul aparatelor fără pilot din cauza restricțiilor în spațiul aerian european

Sursa; northropgrumman.com

Germania a anunțat recent că renunță la achiziția a patru drone de supraveghere Northrop Grumman MQ-4C Triton din cauza costurilor ridicate și a reglementărilor care limitează utilizarea aparatelor fără pilot în spațiul aerian al Europei. În locul acestora, Berlinul intenționează să cumpere trei avioane Bombardier Global 6000 dotate cu echipamente de interceptare a comunicațiilor.

Decizia Berlinului a fost determinată de faptul că aeronavele militare cu echipaj uman, precum Bombardier Global 6000, au în general voie să zboare în zone folosite și de traficul aerian civil, o perspectivă pe care germanii o consideră mai acceptabilă decât limitarea la coridoare aeriene pentru drone, informează Defense News.

De asemenea, un reprezentant al Ministerului Apărării de la Berlin a explicat că opțiunea achiziționării de drone Triton, în valoare de aproximativ 2,4 miliarde de euro, a devenit „semnificativ mai scumpă” decât se estima inițial.

Problema reglementării zborului dronelor în spațiul aerian european rămâne nerezolvată în condițiile în care cadrul de reglementare și tehnologiile de detecție necesare sunt încă în curs de dezvoltare.