ApărareȘtiri

Germania avertizează că războiul de gherilă din Ucraina s-ar putea intensifica în cazul eșecului negocierilor pe tema unui armistițiu

FOTO: Ukrinform

În cazul în care nu se va ajunge curând la un armistițiu în urma negocierilor între Kiev și Moscova, atunci probabil vom asista la o intensificare a războiul de gherilă din Ucraina, a declarat sâmbătă Inspectorul general al Bundeswehr (Forțele Armate ale Germaniei), generalul Eberhard Zorn.

„Dacă cele mai recente negocieri de la Istanbul nu duc la o încetare a focului care să se aplice în perioada următoare. Cred că atunci vom vedea o intensificare a războiului de gherilă. Ar putea fi extrem de brutal și sângeros pentru populația civilă, așa cum vedem deja la Mariupol. Capitala, Kiev, se pregătește pentru un astfel de război: pentru luptă urbană cu infanterie”, a afirmat Zorn, într-un interviu acordat săptămânalului Welt am Sonntag.

Oficialul militar german a vorbit și despre problemele logistice și de moral ale armatei ruse.

„Până în ziua de azi nu am nicio explicație cu privire la motivul din cauza căruia desfășurarea [armatei] ruse a fost atât de defectuoasă”, a subliniat generalul german, amintind că a fost surprins de faptul că trenul logistic al armatei ruse era foarte redus.

„A doua surpriză am trăit-o când am observat o coloană de tancuri întinsă pe 60 de kilometri, care nu s-a mișcat zile întregi, și a reprezentat astfel o țintă ușoară pentru forțele ucrainene”.

„Până acum nu am văzut nicio mișcare de retragere din partea rusă. În cazul Rusiei, publicul joacă, de asemenea, un rol diferit în război decât în ​​SUA în timpul războiului din Vietnam. Nu există presă liberă, așa că poporul rus nu se poate informa pe deplin despre acest război. Dar ceea ce știm din sursele noastre este că moralul trupelor ruse din Ucraina este în scădere, în special în rândul recruților care credeau că participă la un exercițiu”, a adăugat oficialul.

Generalul german a mai explicat că Rusia pare să nu aloce suficiente forțe convenționale pentru ofensivă, iar forțele ucrainene își fac treaba din punct de vedere tactic, însă a refuzat să se pronunțe asupra potențialului deznodământ al războiului.

„Dar poate și asta să aducă victoria în cele din urmă? Nimeni nu știe”, a subliniat Zorn.