ApărareȘtiri

Georgia găzduiește un exercițiu major al NATO

Manevrele militare comune ale NATO și Georgia au început pe data de 7 septembrie în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenționează să adere la alianța transatlantică, în pofida opoziției Rusiei, informează publicația Le Figaro.

Aproximativ 2.800 de militari din Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Polonia vor participa la exercițiul denumit Noble Partner 2020, care va avea loc la centrele de instruire de la Vaziani și Camp Norio, de lângă Tbilisi, capitala Georgiei.

Aceste manevre sunt „cea mai importantă componentă a eforturilor de a face fezabilă integrarea euro-atlantică a Georgiei”, a afirmat premierul georgian Guiorgui Gakharia, adresându-se militariulor la ceremonia de deschidere.

Exercițiile, care vor dura până pe 18 septembrie, sunt „o garanție a păcii în țara noastră” și „nu sunt îndreptate împotriva cuiva”, a subliniat Guiorgui Gakharia.

Georgia speră să adere la NATO, în ciuda opoziției din partea Moscovei, care consideră că potențiala aderare a Georgiei este un atac asupra sferei sale tradiționale de influență. Dar până acum, Georgia nu au început procesul de aderare. În august 2008, Rusia și Georgia s-au confruntat într-un război fulger de cinci zile, în urma căruia Moscova a recunoscut independența a două regiuni separatiste georgiene – Abhazia și Osetia de Sud – zone în care menține o puternică prezență militară.