ApărareȘtiri

Geoană: Zona Mării Negre ar putea beneficia de o prezență americană sporită în urma revizuirii dislocării forțelor SUA în lume

Mircea Geoană (NATO)

Flancul estic și zona Mării Negre ar putea beneficia de o prezență americană sporită în urma revizuirii poziționării globale a prezenței militare americane, măsură ordonată de noul președinte SUA, Joe Biden, a declarat vineri secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, răspunzând la o întrebare adresată de Umbrela Strategică.

“Președintele Biden l-a însărcinat pe secretarul Apărării, Lloyd Austin, să facă o reevaluare a poziționării globale a prezenței militare americane la nivelul întregii planete. Și suntem convinși, din ceea ce auzim – inclusiv din inversarea deciziei de a reduce trupele americane din Germania, pe care noua Administrație a anunțat-o – că în urma acestei evaluări, Flancul estic și zona Mării Negre vor avea o reconfirmare și, de ce nu, poate o prezență și mai semnificativă”, a afirmat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a mai explicat că, în acest moment, Statele Unite sunt “principalul furnizor de securitate pentru Europa”, însă consolidarea prezenței americane în zonă se face într-un context strategic integrat.

Secretarul general adjunct a amintit că miniștrii Apărării din țările NATO au însărcinat recent liderii militari din cadrul alianței să întreprindă cea mai amplă reevaluare a politicii de descurajare și apărare din ultimii 40-50 de ani, cu scopul asigurării unui sistem de apărare omogen al întregului spațiu euroatlantic.