ApărareȘtiri

Geoană: Rusia folosește Marea Neagră ca pe un “portavion” pentru Mediterana și Orientul Mijlociu

Mircea Geoană (NATO)

Federația Rusă folosește Marea Neagră și Crimeea ca pe un “portavion pe pământ” care facilitează proiectarea puterii sale militare în Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și în Africa, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui briefing pentru jurnaliștii români.

Oficialul a subliniat că, în ultimii ani, NATO a trebuit să se adapteze unui context internațional în transformare și  “nu alianța a dorit ca Rusia să ocupe, în mod ilegal, Crimeea; nu alianța este vinovată pentru faptul că Federația Rusă ocupă, de fapt, în mod ilegal, estul Ucrainei; că Federația Rusă folosește Marea Neagră și Crimeea ca un portavion pe pământ pentru a proiecta influență, putere și prezență militară în Orientul Mijlociu și Marea Mediterană și în Africa”.

Mircea Geoană a precizat că având în vedere riscurile la adresa statelor europene – anume agresivitatea Federației Ruse și riscurile teroriste – “Alianța Nord-Atlantică rămâne o organizație indispensabilă pentru securitatea întregii Europe, inclusiv din punct de vedere nuclear”.

Totodată, secretarul general adjunct a comentat și criticile formulate de unii lideri aliați cu privire la situația alianței, precum președintele francez Emmanuel Macron, spunând că acestea fac parte din dezbaterea democratică din alianță.

“Că alianța are nevoie în permanență de adaptare, de reconfirmare a rolului său politic și militar este un lucru adevărat. Și faptul că există voci în cadrul alianței care pun întrebări cu privire la modul în care alianța se adaptează noilor condiții internaționale, sunt lucruri care fac parte din dezbaterea democratică din alianță”, a explicat Geoană.